Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) hield KPN bijna vier jaar geleden op een cruciaal moment tariefinformatie achter voor concurrenten als Tele2, Ziggo en UPC bij een aanbestedingsprocedure voor overheidsorganisaties. KPN is bij wet verplicht om concurrenten onder gelijke voorwaarden als zichzelf toegang te verlenen tot zijn netwerk voor vaste telefonie. Wijzigingen van de voorwaarden voor deze toegang, waaronder ook tariefinformatie valt, moeten op tijd en volledig worden aangekondigd. KPN bood op dat moment onderhands een kortingsregeling aan.

Lees ook:

NMa doet inval bij KPN, Vodafone en T-Mobile Vodafone wint rechtszaak van KPN over vast internet UvA: KPN-dochter schendt netneutraliteit

KPN tekent hoger beroep aan tegen de uitspraak, ondanks dat bestuursvoorzitter van ACM Chris Fonteijn opmerkt dat het niet de eerste keer is dat KPN een dergelijke overtreding begaat. Zo werd in november vorig jaar bekend dat de ACM KPN een boete heeft opgelegd omdat het als netwerkbeheerder concurrenten had achtergesteld. Toen ging het om vier boetes van in totaal bijna 973 duizend euro op vanwege de benadeling van andere partijen die breedbandinternet aanbieden in 2009 en 2010, meldt persbureau Novum.

In een reactie stelt het voormalige staatsbedrijf dat het de al op 21 december 2011 opgelegde boete veel te hoog vindt - wat het trouwens eerder ook al vond, waarop de ACM het bedrag verlaagde en het College van Beroep bepaalde dat de nieuwe boete openbaar gemaakt mag worden. KPN gaat dit nieuwe bedrag niet ver genoeg, vandaar dat het telecombedrijf nog een keer in beroep gaat. KPN vindt dat de toezichthouder en de rechtbank te weinig rekening houden met het feit dat de zaak al een "enorme negatieve impact" heeft gehad op het bedrijf. KPN moest de aanbesteding intrekken, waarna Tele2 de opdracht kreeg.