De voorwaarden van de komende belangrijke frequentieveiling zijn definitief. Eind oktober gaan worden in totaal 41 vergunningen geveild in meerdere frequentiebanden, geschikt voor spraak en 3G of 4G mobiel internet, en de vergunninghouder mag zelf bepalen waarvoor die het gaat gebruiken.

Politiek gesteggel

Het gaat in eerste instantie om blokken in de 800, 900 en 1800 MHz-band. Daarnaast is er nog ruimte in de 2,6 GHz-band die bij de vorige veiling op de plank is blijven liggen. Daar weer naast komt nu nog frequentieruimte die is teruggegeven aan de staat. Het Agentschap Telecom maakt de totale omvang van de aankomende frequentieveiling bekend namens het Ministerie van Economische Zaken.

In eerste instantie zou deze veiling al begin 2012 plaatsvinden. Over de voorwaarden en beperkingen is, evenals bij vorige veilingen, lang gesteggeld. Er zijn maar liefst vijf verschillende onderzoeken uitgevoerd. Ook heeft de Tweede Kamer minister Verhagen gedwongen om meer ruimte voor nieuwkomers te reserveren in de 800 en 900 MHz-band. In totaal is er nu 30 MHz gereserveerd voor nieuwkomers.

GSM-licenties verlengd

Maar omdat op een gedeelte van de frequenties nog gsm-vergunningen lopen tot februari 2013, is er na de veiling van oktober te weinig tijd om deze frequenties over te hevelen. Vandaar dat de minister heeft besloten om deze lopende gsm-vergunningen in de 900 en 1800 MHz-band met 21 maanden te verlengen. Dit moet een soepele transitie waarborgen, schrijft minister Verhagen aan de Tweede Kamer.

In ruil voor deze verlenging hebben de huidige operators KPN, Vodafone en T-Mobile een snelle overdracht beloofd. Als een nieuwkomer meteen na de veiling aan de slag wil op de 900 MHz-band moet dat binnen 6 maanden al mogelijk zijn.

Stoelendans met frequenties

Verhagen: “Om de nieuwkomer in het gereserveerde 900 MHz-spectrum snel te kunnen laten beginnen, kunnen de bestaande operators het daarvoor benodigde spectrum voor de nieuwkomers binnen zes maanden na de veiling vrijmaken. Daarbij geven zij een deel van hun spectrum op en verhuizen zij naar een andere plek in het spectrum."