Het heeft wel even geduurd, maar Ice Cream Sandwich (Android 4.0) en Jelly Bean (Android 4.1 en 4.2) zijn gezamenlijk de oudere versie van het mobiele besturingssysteem Gingerbread voorbij in het dagelijkse gebruik. Dat staat op de Android Developer website.

Gingerbread nog wel fors aanwezig

Begin deze maand noteerde Google voor Ice Cream Sandwich een gebruikerspercentage van 28,6 binnen de gehele Androidmarkt en de twee versies van Jelly Bean kwamen op 16,5 procent. Twee maanden geleden kwamen ICS en JB nog op een gezamenlijk totaal van 39,3 procent, terwijl Android 2.3 toen nog 47,6 procent uitmaakte. Nu is Gingerbread in het dagelijkse gebruik gedaald naar 44,2 procent, overigens nog steeds fors.

Google meet het gebruik van de Androidversies bij de toegang tot Google Play. Daardoor heeft het bedrijf steeds realtime informatie dat het in perioden van veertien dagen deelt met de app-ontwikkelaars. Die krijgen daardoor inzicht in de nog benodigde ondersteuning voor Androidversies en kunnen aan de hand van die gebruikerscijfers beslissen of ze wel of niet apps toeschrijven naar verschillende versies.

Jelly Bean populairder dan ICS

Jelly Bean wordt in ieder geval sneller omarmd door de Androidcommunity dan zijn voorganger Ice Cream Sandwich, dat een langere periode nodig had om tot substantiële gebruikscijfers te komen. In de totale Androidmarkt is ICS nu zelfs wat gedaald, van 29,1 procent in januari naar 28,6 procent begin deze maand. JB steeg in diezelfde periode van 10,2 naar 16,5 procent.

Overigens is een respectabele 10,9 procent van alle mobiele apparaten met het Android besturingssysteem nog werkend op oud tot zeer oude versies als Donut, Eclair, Froyo en Honeycomb.