KPN-klanten met een glasvezelabonnement van die provider halen gemiddeld slechts 44 procent van de beloofde snelheid. Dat blijkt uit een onderzoek van internetabonnementenvergelijker Breedbandwinkel en hostingprovider True. Daarbij hebben ruim 9.000 mensen de snelheid van hun internetverbinding getest.

Het onder de maat presteren van glasvezel is opvallend, niet alleen omdat de hoge snelheid een belangrijk verkoopargument is voor glas. Daarnaast is er nog het feit dat de techniek, in tegenstelling tot concurrent ADSL, niet afhankelijk is van de afstand tot de wijkcentrale. Bij ADSL neemt de snelheid af naarmate de afstand groter is.

Een derde van de snelheid

KPN’s glasvezelconcurrent Concepts ICT doet het met bijna 54 procent van de beloofde snelheid iets beter. De onderzoekers houden met die uitkomst nog wel een slag om de arm. De glasvezelabonnementen van die internetprovider worden namelijk nog niet zo lang gemeten. Breedbandwinkel en True nemen andere glasvezelproviders als Solcon en Tweak.nl pas binnenkort in de test op.

De providers die de snellere ADSL-opvolger VDSL aanbieden doen het volgens het onderzoek nog slechter. Alle Nederlandse VDSL-providers samen leveren gemiddeld iets meer dan een derde van de beloofde snelheid. Wie een VDSL-abonnement van bijvoorbeeld 50 Mbps heeft bij een van de providers die dat aanbieden, heeft een grote kans dat hij in de praktijk slechts 17 Mbps haalt.

De onderzoekers vermoeden dat het lage percentage van de beloofde snelheid die mensen met VDSL en glasvezel halen komt omdat veel apparatuur nog niet geschikt is voor de hoge snelheden. Zij noemen bijvoorbeeld het gebruik van draadloze routers als eventueel probleem.

Kabelproviders het beste

De kabelproviders komen hun beloftes volgens Breedbandwinkel en True het beste na. Gemiddeld halen Nederlanders die internetten via de kabel 64,5 procent van de snelheid die hun providers beloven. UPC is de grote winnaar van het onderzoek. De tweede kabelaanbieder van Nederland levert iets meer dan 65 procent van de beloofde internetsnelheid. Dat is opvallend omdat UPC ook internetabonnementen met zeer hoge snelheden aanbiedt.

Ziggo doet het als grootste kabelprovider iets minder, toch halen klanten van dat bedrijf nog altijd slechts iets minder dan 64 procent van de snelheid waar zij voor betalen.

Ouderwets ADSL

De ADSL(2+)-verbinding doet het met een gemiddelde score van iets meer dan de helft flink minder dan de kabel. ADSL(2+) doet het wel weer beter dan de nieuwe concurrenten. Het onderzoek vermeldt bij de uitkomsten dat het grote probleem van de ouderwetse ADSL-verbindingen is dat de snelheid flink afneemt naarmate de afstand naar de telefooncentrale groter wordt.

Op iets minder dan 2 kilometer van de telefooncentrale is de theoretische maximumsnelheid (16 Mbps) van ADSL2+ namelijk nog maar tweederde van wat er mogelijk is op korte afstand (0 kilometer). Door koperverbindingen (reguliere telefoonkabels) met een slechte kwaliteit kan die snelheid nog verder afnemen.