Wetenschappers van Sumitomo Electric Industries hebben nu het wereldrecord gevestigd voor glasvezel. Zij hebben met complexe verbindingen data verzonden met een snelheid van 109 Terabit per seconde (Tbps), over een afstand van 16,8 kilometer. Het vorige record stond op 69,1 Tbps, meldt het National Institute of Information and Communications Technology dat de glasvezelproef heeft uitgevoerd.

Gewoon glasvezel

Dat Japanse overheidslab heeft, samen met Sumitomo, wel speciale, dure kabels gebruikt. De glasverbinding bestaat uit meerdere vezels met elk meerdere kernen waarover dan verschillende kleuren (frequenties) licht zijn verstuurd. Huidige, standaard-glasvezelkabels gebruiken slechts één vezel (single core) per kabel.

Onafhankelijk van deze doorbraak zijn Amerikaanse wetenschappers ook voorbij de 100 Tbps gekomen met glasvezel. Zij hebben ‘slechts’ 101,7 Tbps gehaald, maar wel met reguliere single-core vezels in de glasvezelkabels. Bovendien heeft dit team van NEC Laboratories America een verbinding met een enkele vezel (single core) gebruikt. Daarmee is ook nog eens een afstand van 165 kilometer gehaald.

Datacenters eerst

Het Japanse record van 109 Tbps is bereikt dankzij een multicore-kabel met daarin zeven glasvezels die elk 15,6 Tbps halen. Voor de datadoorvoer zijn de pakketten verdeeld over de verschillende lichtfrequenties en de verschillende vezel-cores, om bij aankomst weer samengevoegd te worden tot één signaal. De aanpak van NICT en Sumitomo heet spatial division multiplexing. Het Amerikaanse team van (het Japanse) NEC heeft wavelength-division multiplexing toegepast.

Ict-nieuwssite TechSpot vertaalt de doorbroken grens van 100 Tbps als 250 dubbelzijdige Blu-Ray films per seconde, drie maanden aan streaming HD-video per seconde of bijna drieduizend DVD's per seconde. Zowel de complexe kabels als de verzend- en ontvangstapparatuur zijn nog vrij duur. De eerste toepassingen zullen dan ook in grote datacenters zijn, zoals die van Google, Facebook en Amazon, schat wetenschapsblad The New Scientist in.