Er blijken gigantische verschillen te bestaan tussen de verschillende provincies waar het aankomt op de uitrol van glasvezel tot aan het huis (Fiber tot the Home, FttH), meldt het onderzoeks- en consultancybureau Stratix. Zo heeft al bijna de helft van alle huishoudens in Flevoland een glasvezelaansluiting. Dat is door Stratix gedefinieerd als glasvezel tot in de meterkast.

Periferie blijft achter

Dit in tegenstelling tot achterblijvende provincies als Friesland, Limburg en Zeeland. Daar heeft nul procent van de huishoudens een aansluiting op een glasvezelnetwerk. In Drenthe en Groningen is slechts 0.4 procent aangesloten.

“Het is duidelijk dat de uitrol van glasvezelnetten onder volledig vrije marktwerking primair plaatsvindt in de sociaal-economisch sterkste provincies in Nederland”, concludeert Stratix. De meeste glasvezelprojecten zitten niet in de grote steden zelf, maar in nieuwbouwwijken daaromheen. Ze zitten wel nagenoeg allemaal in de Randstad.

'Stimulering werkt averechts'

Ondanks de onevenredigheid van de vrije marktwerking, is stimulering door de overheid ook niet heiligmakend. De glasplannen van bijvoorbeeld de provincie Limburg werken vooralsnog eerder averechts, stelt Stratix.

“Politieke plannen in de sociaal-economisch zwakkere gebieden om glasvezeluitrol te stimuleren, veelal op basis van de verkoopopbrengsten van Essent en Nuon, werken tot nu toe eerder voortgangremmend dan bevorderend.”

In totaal is het aantal Nederlandse woningen dat is aangesloten op glasvezel binnen een jaar ruim verdubbeld tot 451.000. Het aantal daadwerkelijke abonnees kent echter een veel minder harde groei; met 56 procent tot 217.000. Vorig jaar april had Nederland nog 139.000 glasvezelklanten.

Nog 20 jaar

Veel lopende glasvezelprojecten zijn echter vertraagd, vooral het ambitieuze CityNet-project in Amsterdam. Met het huidige groeitempo gaat de verglazing van Nederland nog 20 jaar duren, berekent Stratix.

Het onderzoeksbureau constateert ook dat een heel aantal kleine, onafhankelijke kabelbedrijven zelf bezig zijn met het aanleggen van FttH. Dit in tegenstelling tot de kabelreuzen UPC, Ziggo en Zeelandnet.