Het afgelopen jaar zijn er zeker tien gevallen bekend bij de politie waarbij de telecomkabels zijn vernield. Met flinke gevolgen, de langdurige storingen van internet- en telefoonverkeer zijn de autoriteiten een doorn in het oog. De FBI is op de zaak gezet om te onderzoeken of alle gevallen gerelateerd zijn en of er één persoon of mogelijk zelfs een groep actief is. Getuigen kunnen zich ook online melden.

De eerste vernielingen dateren van 6 juli 2014. Op die dag werden twee glasvezelkabels doelbewust doorgesneden nabij de steden Berkeley en Fremont. De nacht daarop zijn er nog eens drie incidenten geteld in dezelfde regio, waaronder een kabel langs Niles Canyon Road nabij Alameda Creek. Op 24 februari van dit jaar was het op die plek opnieuw raak. In de meeste gevallen ging het om ondergrondse kabels, meldt FBI-agent Greg Wuthrich aan NBC News.

Vernielingen gaan door

De recentste kabelvernielingen zijn van begin vorige week, ook allemaal in de San Francisco Bay Area. Op 8 juni in Alamo, 40 minuten later eentje in Fremont en een dag later in Walnut Creek.

Volgens de FBI is er in ieder geval geen verband met de aanval in 2013 op een elektriciteitscentrale in San Jose, waarbij ook veel glasvezelkabels werden doorgesneden. Dat zorgde voor bereikbaarheidsproblemen in grote delen van San Jose en Silicon Valley.

In juni 2014 bleek uit onderzoek van de nieuwsdienst van Webwerelds uitgever IDG dat vandalisme de grootste oorzaak is van grote telecomstoringen in de Verenigde Staten.