E-mailadressen van Google moesten tot vandaag verplicht bestaan uit Latijnse karakters (oftewel ASCII) zonder accent om gelezen te kunnen worden. Maar Google wil dat taal geen barrière vormt en brengt hier verandering in. Gmail (en binnenkort ook Google Calendar) herkent voortaan ook adressen die bestaan uit letters met accenten en niet-Latijnse karakters.

Denk hierbij aan Arabische en Aziatische tekens (bijvoorbeeld العربية of 武@メール.グーグル) maar dus ook aan Nederlanders met een accent aigu (René) of accent grave (Marlène) in de naam.

Standaard bestaat al 2 jaar

In 2012 ontstond de nieuw e-mailstandaard die hiervoor nodig is. De belangrijke standaardisatieorgaan Internet Engineering Task Force (IETF) presenteerde toen RFC 6530 voor de ondersteuning van internationaal geaccepteerde karakters. Niemand pikte dit tot dusver op, maar Google wil - zij het behoorlijk voorzichtig - beginnen met ondersteuning.

Want het betekent in eerste instantie nog niet dat je een Gmail-account kunt aanmaken met RFC 6530. Google's maildienst ondersteunt vooralsnog alleen het lezen van niet-Latijnse karakters en accenten. Want betekent dat je e-mails kunt sturen naar en ontvangen van die adressen.

Wie volgt?

Google wil daar in de toekomst ook het zelf maken van accounts aan toevoegen, zo schrijft het op zijn Gmail-blog. Dit vergt echter wel medewerking van alle andere e-mailproviders en websites die om e-mailadressen vragen.

Een voorbeeld van de nieuwe situatie: