Buchheit doet deelt zijn overdenkingen via Friendfeed: "Voorspelling: ChromeOS zal volgend jaar worden stopgezet (of "fuseren" met Android)." De lead developer van Gmail legt in een reactie op vragen uit dat hij het zelf zeer voor de hand liggend vind dat dit gaat gebeuren. "Ja ik dacht, 'is dit te evident om zelfs maar een opmerking over te maken?'. Maar ik zie dat mensen ChromeOS serieus nemen en dat Google zelfs apparaten verkoopt om de een of andere reden."

Buchheit werkt zelf al een tijd niet meer bij Google waar hij onder meer de ontwikkelaar was van het originele prototype van AdSense. In 2007 startte hij Friendfeed, dat in 2009 werd verkocht aan Facebook, waarna Buchheit in 2010 een overstap maakte naar durfinvesteerder Y Combinator. Hij investeert ook zelf en heeft naar eigen zeggen geld gestopt "in een startup of 40".

Overbodig

Volgens hem is ChromeOS een overbodig besturingssysteem, en hij ziet er dan ook geen plaats voor op de markt. "Omdat ChromeOS geen doel heeft dat niet beter wordt gediend door Android (met misschien een paar aanpassingen om een non-touch scherm te ondersteunen)", legt Buchheit verder uit.

Hij kreeg eerder al bijval van de grote baas van Google zelf. Ceo Eric Schmidt zei eind 2009 al dat de twee besturingssystemen nauw verwant zijn aan elkaar en op termijn best wel kunnen samengaan. Of nog dichter bij elkaar kunnen komen. Schmidt maakte die opmerking tijdens een persconferentie waarbij hij juist de concurrentie van Chrome OS met Microsofts Windows ontkende.

Concurrent Windows

Later is die uitspraak door Google afgezwakt, de nadruk werd gelegd op de verschillen tussen beide systemen. Ook bij de officiële aankondiging van het besturingssysteem vorige week werd duidelijk dat Google wel degelijk mikt op het marktaandeel van Microsoft's Windows.