Aanleiding voor de naamswijziging was de aanklacht van het bedrijf Independent International Investment Research (IIR). Dit bedrijf beweert al in mei 2002 zijn eigen dienst met de naam G-Mail te hebben geïntroduceerd. Dat is bijna twee jaar voordat Google met zijn webmaildienst op de proppen kwam.

Met ingang van woensdag is de naam van Google's maildienst daarom in Groot-Brittannië gewijzigd in Google Mail. Ook het adres is gewijzigd. Britse Gmail-gebruikers kunnen nu inloggen via http://mail.google.com/mail, zo laat het bedrijf weten.

De zaak tussen Google IIR is nog altijd niet beëindigd. Daarom is het nog onbekend wat er gaat gebeuren met al bestaande Gmail-adressen van Britse gebruikers. De gebruikers kunnen wel inloggen met hun bestaande gebruikersnaam en het adres @googlemail.com.

IIR dreigde een maand geleden met de rechtszaak nadat gesprekken met Google, naar eigen zeggen, na vijftien maanden zonder resultaat waren beëindigd. Het bedrijf eiste tussen de 48 en 64 miljoen dollar van Google.