Microsofts Hotmail is al jaren de grootste webmailaanbieder. Het had bij het vijftienjarig bestaan in juli vorig jaar 360 miljoen gebruikers, maar volgens cijfers van Microsoft uit augustus lag het daarna op 333 miljoen gebruikers wereldwijd. Recentere cijfers zijn vooralsnog niet beschikbaar.

Zeer snelle groei

Google gaat nu prat op 425 miljoen gebruikers. In januari had Gmail volgens het bedrijf nog 350 miljoen gebruikers, meldt zakenblad International Business Times. Gemeten naar daadwerkelijke websitebezoekers is Gmail nog niet voorbij Hotmail en moet de Google-dienst zelfs Yahoo nog voor zich dulden. Dit blijkt uit bezoekermetingen door comScore, aangehaald door techblog VentureBeat.

Google heeft volgens comScore maar 289 miljoen gebruikers, terwijl Hotmail er 325 miljoen en Yahoo 298 miljoen heeft. De comScore-metingen laten echter smartphonegebruik, zoals vanaf Google's veelgebruikte Android, buiten beschouwing. De zoekreus is met zijn gratis maildienst, gestart in 2004, hoe dan zeer snel gegroeid. Hotmail stamt uit 1996 (en is eind 1997 gekocht door Microsoft), terwijl Yahoo's in 1997 is begonnen.

Update:

Microsoft Nederland verwees in antwoord op vragen van Webwereld in eerste instantie naar de cijfers van comScore. Doorvragen leverde de reactie op dat Hotmail in Nederland flink groter is dan Gmail.

De webmaildienst van Microsoft heeft 61 procent van de Nederlandse markt, terwijl concurrent Google op 28 procent zit, stelt marketingmanager Coen Nijkrake van Microsoft. Deze percentages zijn gebaseerd op comScore-meting van februari dit jaar. Nijkrake heeft deze cijfers ook 20 juni ook gepresenteerd (PDF) op een e-mailbijeenkomst van branchevereniging en lobby-organisatie DDMA (Dutch Dialogue Marketing Association).