Google begint vandaag met de uitrol van een nieuwe feature waarmee Gmail automatisch de belangrijkste e-mails bovenaan toont. De feature heet Priority Inbox en is nog in de experimentele fase, schrijft Google.

Alle Gmail gebruikers zullen de komende dagen toegang krijgen tot de feature, vooralsnog in bèta. Gebruikers van Google Apps kunnen de feature alleen gebruiken als hun admin ‘pre-release features’ toestaat.

Google heeft tot de functie besloten, omdat gebruikers volgens het bedrijf steeds meer overladen worden met e-mail. Daardoor is men zowel voor zakelijke als privé e-mail veel tijd kwijt met het beheer van hun inbox.

Extra optie

Priority Inbox is extra manier om de inbox te bekijken. Wanneer men voor deze ‘view’ kiest, kan er nog altijd teruggeschakeld worden naar bijvoorbeeld de chronologische volgorde.

De nieuwe feature deelt de inbox op in drie delen. Het bovenste deel bevat de belangrijkste en ongelezen berichten, het middelste de berichten die gebruikers met een ster hebben aangemerkt en in het onderste deel staan de rest van de berichten.

Omgekeerd spam filter

Volgens directeur van productmanagement Matthew Glotzbach van Google, kun je Priority Inbox zien als een soort van omgekeerd spam filter. In plaats van het blokkeren en apart zetten van ongewenste e-mails, worden belangrijke e-mails bovenaan gezet.

Het algoritme waarmee Google de mate van belangrijkheid bepaalt, is onder andere gebaseerd op de frequentie van contact met een afzender, of berichten al of niet gelezen worden en of ze beantwoord worden, maar ook op handmatige invoer van de gebruiker. Die kan zelf e-mails aanmerken als belangrijk, of juist berichten die automatisch als belangrijk zijn aangegeven degraderen naar de rest van de inbox.

Efficiëntie

Volgens tests van Google besteden gebruikers met Priority Inbox gemiddeld 6% minder tijd aan het beheren. Bij een gebruiker die per week 13 uur besteedt in zijn inbox, zou dat neerkomen op een tijdswinst van een werkweek per jaar volgens Google.

Google rolt de functie de komende dagen uit. De eerste gebruikers zijn bijna unaniem positief over Gmail Priority Inbox.