Tot nu toe blokkeerde Google berichten met een verdachte bijlage. Sinds deze week worden de inkomende en uitgaande berichten automatisch gescand op de aanwezigheid van virussen. Als een bericht een virus bij zich draagt, zal de scanner proberen het virus te verwijderen en de bijlage te herstellen. Mocht het repareren van de bijlage niet lukken, dan wordt deze alsnog geblokkeerd.

Volgens een Google-woordvoerster is deze functie bepalend voor het verschil tussen Gmail en webmail van doorsnee providers. Hierdoor is Gmail een grotere concurrent geworden in de markt, meent ze. Google gebruikt voor het scannen technologie van een derde partij. Welk bedrijf deze technologie heeft geleverd, wil de zegsvrouw niet zeggen.

Volgens analist Marcel Nienhuis van The Radicati Group was het ontbreken van een virusscanner bij Gmail de belangrijkste reden waarom de maildienst nog altijd in een bètafase verkeert. De dienst werd in april 2004 geïntroduceerd. "Nu ontbreekt alleen nog een kalenderfunctie", zegt Nienhuis.