De videoconferencingfunctie Hangouts van Google+ is de nieuwe standaard in Gmail. De oude videochat, gebaseerd op p2p-technologie, in Google's gratis webmaildienst is passé. Ter vervanging van die Google Talk-functie voert de aanbieder zijn sociale netwerk Google+ door, waarbij de Hangouts tot 10 personen tegelijk laten videovergaderen. Daarvoor is wel een dualcore-processor op 2 GHz vereist, naast minstens Internet Explorer 8 of andere moderne browsers.

+profiel activeren

Dit geldt overigens alleen als de gebruiker ook een +account activeert. Google-gebruikers die niet aan + doen, kunnen slechts één op één videochatten. Daarnaast hebben mensen met een Google+profiel toegang tot aanvullende functies. Dit omvat het remote delen van hun scherm met de andere videoconference-leden, en geïntegreerde collaboration-mogelijkheden via Google Docs (wat tegenwoordig officieel Google Drive heet).

Google rolt de vervanging van de videochat in Gmail geleidelijk uit in de komende maanden. Eerst zijn de persoonlijke Google-accounts aan de beurt, dan volgen Google Apps-accounts die zich hebben aangemeld voor het Rapid Release-track van de cloudreus. Die tweede groep is in de komende weken aan de beurt, meldt Google. Vervolgens komen de Apps-accounts op het reguliere Schedules Release-schema aan bod.

Google prijst videoconferencing aan via de Hangouts van zijn Facebook-tegenhanger Google+