De interface van de aanstaande versie GNOME 3.8 krijgt de mogelijkheid om oude elementen van GNOME 2 terug te halen. Daarvoor moeten wel aparte Shell extensies worden geinstalleerd, aangezien de makers het nieuwe uiterlijk niet volledig willen opgeven. Bij de introductie van GNOME 3 was er veel kritiek op de grotendeels veranderde gebruikerservaring.

Voor deze critici komt er de optie om de traditionele GNOME-elementen terug te halen. Onder meer de task bar, het applicatiemenu en minimaliseerknoppen worden met behulp van de extensies weer functioneel.

Oude fans bedienen

In een blogpost schrijft GNOME-ontwikkelaar Matthias Clasen dat hij hoopt dat gebruikers wennen aan de nieuwe aanpak sinds versie 3, maar dat hij met deze extensies de oude fans wil bedienen.

Er zijn al meer veranderingen aangekondigd voor de nieuwe versie van de desktopomgeving. Zo wordt vanaf GNOME 3.8 de fallback functie (voor hardware zonder 3D-rendering) geschrapt en zijn er diverse plannen voor een nieuw (groter) design voor applicaties van content, dat de gebruikerservaring moet verbeteren.

Eerste mock-ups van het nieuwe design van GNOME 3: Klik voor groot Klik voor groot