De Icaza klaagt over diverse dingen die volgens hem mis zijn met het open source-besturingssysteem. Hij hekelt "de fragmentatie van Linux als een platform, de meerdere incompatibele distro's [Linux-distributies - red.], en de incompatibiliteiten over versies van dezelfde distro".

Open source-ontwikkelaar Jonathan Riddell van het Duitse bedrijf Blue Systems, dat de op KDE Kubuntu onderhoudt, pareert de klaagzang van De Icaza. "Geen woord over het feit dat híj die fragmentatie is begonnen", blogt Riddell die wordt aangehaald door open source-nieuwssite Slashdot.

Net als Windows naar Mac

De optelsom van De Icaza's pijnpunten is "mijn Three Mile Island/Chernobyl", verwijst de Gnome-maker naar twee ernstige nucleaire ongevallen. Hij leent die verwijzing van software-ontwikkelaar David Winer, die blogt over zijn overstap in 2005 van Windows naar Mac OS X. 'Waarom Windows heeft verloren van de Mac', waarbij de virusgevoeligheid van Microsofts besturingssysteem "het computerequivalent van Three Mile Island of Chernobyl" was.

In zijn eigen blogpost biecht De Icaza op dat hij zijn Linux-computer al sinds oktober vorig jaar niet meer heeft geboot. Zonder het zelf te merken had hij gedurende 2012 het scherm van zijn Linux-systeem al niet meer aangezet. "Tegen de tijd dat ik verhuisde naar een nieuw appartement in oktober 2012 heb ik niet eens de moeite genomen om de machine weer aan te sluiten."

'Ontspannen computergebruik'

De kiem voor het verlaten van Linux is in 2008 gelegd met zijn gebruik van een Mac op vakantie. "Ik besloot alleen een Mac mee te nemen om te leren leven met het besturingssysteem als een gebruiker, niet slechts als een developer", blogt de oorspronkelijke mede-schepper van Linux-desktopomgeving Gnome.

Hij noemt die vakantie van drie weken wat computergebruik betreft "erg ontspannend". De computer ging zonder problemen in slaapstand en werd ook gewoon weer wakker. "De WiFi werkte gewoon, audio stopte niet met werken", somt De Icaza op. "Ik heb drie weken doorgebracht zonder de kernel te hoeven te hercompileren om dit of dat aan te passen."

Linux-problemen

Verder was er geen "gevecht met videodrivers" nodig, of omgaan met "de bizarre en willekeurige snelheidsdegradatie waar mijn ThinkPad aan leed". De Icaza geeft aan dat hij wel de uitgebreide toolchain en userland-omgeving van Linux heeft gemist, maar dat de voordelen van Mac-gebruik daar boven uitstijgen.

"Ik mistte niet het moeten najagen van de juiste package voor mijn huidige versie van Linux, of iemand moeten smeken om iets te packagen. Binaries werkten gewoon." De Icaza heeft naast Gnome ook Mono ontwikkeld, dat een Linux-implementatie is van Microsofts .NET-omgeving voor applicaties. Open source-grondlegger Richard Stallman heeft de Gnome-maker daarom in 2009 al verklaard tot verrader van de gemeenschap voor vrije software.

Eerdere verwijten

De nu op Mac OS X overgestapte ontwikkelaar haalde in september vorig jaar al uit naar Linux. De uitgebleven desktopdoorbraak van dat besturingssysteem wijt hij aan Linux-schepper en opperontwikkelaar Linus Torvalds. Die zou een foute cultuur hebben gekweekt onder ontwikkelaars, wat desktopontwikkeling heeft gefrustreerd. Torvalds wees dat verwijt toen in felle bewoordingen van de hand.

In een vervolgreactie stelde De Icaza dat desktop-Linux maar liefst drie jaar de kans had om door te breken op de desktop. Dat was van 2006 tot en met 2009; de periode dat het niet populaire Windows Vista op de markt was. Maar de open source-gemeenschap heeft gefaald, aldus de open source-ontwikkelaar die daarbij ook zichzelf meerekent.