Volgens de toezichthouder is er na onderzoek geen reden om aan te nemen dat door de overname de concurrentie op de markt voor mobiele telecommunicatiediensten significant wordt belemmerd. Voor zowel consumenten als zakelijke afnemers blijft er voldoende keuzemogelijkheid, aldus de NMa.

De NMa stelt wel vast dat KPN door de overname een sterkere positie krijgt. "De concentratie leidt er echter niet toe dat een economische machtspositie ontstaat of wordt versterkt", aldus de toezichthouder.

Zo blijven er vier netwerken voor mobiele telecommunicatie over. De drie andere netwerkoperators (Vodafone, T-Mobile en Orange) behoren tot grote internationale concerns die volgens de NMa in staat zijn om te concurreren met KPN. Ook op de groothandelsmarkt voor netwerktoegang voor serviceproviders krijgt KPN/Telfort een sterke positie maar zal de combinatie te maken hebben met voldoende (potentiële) concurrentiedruk van andere netwerkoperators, aldus de NMa.

Dynamisch

Nederland is een van de weinige landen in Europa waar vijf netwerkoperators actief zijn in de mobiele telefonie. De NMa constateert dat deze markt 'dynamisch' is. Nederlandse consumenten veranderen relatief vaak van provider. Daarnaast komen er steeds meer serviceproviders die gebruik maken van netwerken van de mobiele operators om zelf mobiele telefonie aan te bieden.

De toezichthouder baseert zijn beslissing op marktonderzoek en informatie die marktpartijen hebben aangeleverd. Ook heeft de NMa naar eigen zeggen intensief gebruik gemaakt van de expertise van de OPTA, dat ook geen bezwaren heeft.

Het wachten is nu nog op de goedkeuring van de Europese instanties. KPN kondigde in juni aan Telfort te willen overnemen.