In het beurscomplex van Hannover worden tegen de 600.000 bezoekers verwacht: die zullen een gang maken langs 7200 bedrijven uit zestig landen die proberen hun waren aan de man te brengen. Net als ieder jaar zullen op de CeBIT alle laatste technologische snufjes te vinden zijn.

Alle bekende leveranciers van computers maken in Hannover hun opwachting, zoals Hewlett-Packard en Compaq Computer: ze tonen er hun net uitgebrachte producten en mogelijk een paar fonkelnieuwe.

Acer Group uit Taiwan zal er zijn AcerPower 5000NW-serie PC's tonen, die rechtstreeks uit de doos op een netwerk kunnen worden aangesloten. De nieuwe machines zijn op afstand te configureren en te beheren middels speciale software die de installatie- en onderhoudskosten moet helpen drukken. De kleine bureaucomputers zijn naar keuze voorzien van een Pentium MMX-processor of de K6-chip van AMD.

Een andere Taiwanese computerfabrikant, First International Computer (FIC), laat in Hannover zijn Sahara Databook zien, een bedrijfs-PC voor onder de duizend dollar met een 233 MHz Pentium II-processor onder de motorklep. Olivetti stalt enkele van zijn pas gelanceerde desktop-computers uit, terwijl Siemens Nixdorf een nieuw professioneel systeem laat zien met geïntegreerde chipkaart-lezer.

Aan het notebookfront zet Fujitsu zijn LifeBook-laptops in de schijnwerper, die binnenkort ook op de Duitse markt wordt geïntroduceerd. Hewlett-Packard heeft de pers gisteren al een glimp gegeven van zijn Sojourn Omnibook, een ultraplatte (minder dan inch dik!) notebook van nog geen anderhalve kilo. Dit model werd eerder door Mitsubishi op de markt gebracht, onder de naam Pedion.

Net-telefoons

Philips toont zijn 'web-telefoon', een apparaat waarmee gebruikers over het Internet kunnen surfen en gewone telefoontjes plegen. Het product is al eerder in de Verenigde Staten gelanceerd. Ook Matra Communication uit Frankrijk laat een beeldtelefoon zien, waarmee het World Wide Web kan worden bekeken, terwijl Grundig de WebBox showt, een kastje dat op de televisie wordt aangesloten en waarmee op het Internet kan worden ingelogd.

Ook mobiele gebruikers kunnen online blijven, dankzij een aangepaste GSM-telefoon van Alcatel Alsthom SA waarmee nieuws, e-mail en (een beperkt aantal) webpagina's kan worden bekeken. Het apparaat maakt daarvoor gebruik van een mini-browser, geleverd door Unwired Planet. Ook Philips heeft een draagbare telefoon met Internet-voorzieningen in de aanbieding, terwijl Nokia de Nokia 9000i laat zien waarmee gebruikers mobiel kunnen bellen, faxen en Internetten.

Microsoft toont Spaanse, Franse, Duitse en Italiaanse versie van de Palm PC, zijn besturingssysteem voor handheld-computer gebaseerd op Windows. De Palm PC is de grote concurrent van de PalmPilot, waarvan de laatste versie – de Palm III – vrijwel zeker op CeBit te vinden zal zijn.

De organisator van CeBIT, de Deutsche Messe verwacht 100.000 bezoekers uit het buitenland. Van de 7200 standhouders is ruim een derde ook van buiten Duitsland: Taiwan is met 502 standhouders de grootste deelnemer, gevolgd door de Verenigde Staten (411), Engeland (285), Nederland, Frankrijk en Zwitserland. Eén dagje slenteren kost 60 DM (en een paar nieuwe schoenzolen). Studenten en scholieren betalen op zondag en woensdag slechts 20 DM. De beurs duurt van donderdag 19 maart tot woensdag 25 maart.