Voordat je met je Nederlandse gsm naar het buitenland vertrekt doe je er verstandig aan om even langs te wippen bij de website Vakantiebellen waarop je niet alleen prijsinformatie over de roamingtarieven in zo'n honderd verschillende landen krijgt voorgeschoteld, maar ook een aantal tips en trucs. Het Algemeen Dagblad heeft de beste vakantiebeltips voor je op een rijtje gezet. Vooral de aanbeveling op in het buitenland je voicemail uit te schakelen is een gouden tip.

Buitenlandse simkaart

Als je regelmatig in hetzelfde land verblijft of als je tijdens een korter buitenlands verblijf meer dan 15 tot 30 minuten mobiel contact hebt met Nederland, vooral als je gebeld wordt, of als je veel wilt sms'en, kan het de moeite waard zijn om ter plaatse een prepaid kaart aan te schaffen. Zeker als je 'beide kanten' van zo'n contact moet betalen (de buurvrouw belt vanaf jouw telefoon thuis naar jouw mobieltje waarmee je roamt om te zeggen dat de plantjes weer water hebben gekregen).

Een bijkomend voordeel van het gebruik van een buitenlandse simkaart is dat je geen -voor jou dure- telefoontjes krijgt van mensen die niet weten dat jij je in het buitenland bevindt. En niet te vergeten de ergerlijke "Met wie? Oh sorry, ik geloof dat ik het verkeerde nummer heb gedraaid"-gesprekken, die je in het buitenland gauw op een euro per stuk komen te staan. Daarnaast zijn binnenlandse gesprekken in dat land -als je bijvoorbeeld een taxi wilt bellen of een tafel in een restaurant wilt boeken- meestal beduidend goedkoper dan hetgeen je via het roamingtarief betaalt.

Checklist voor een buitenlandse simkaart.

1. Zorg ervoor dat je een simlock vrije telefoon hebt. Bij de meeste Nederlandse providers kunt je je telefoon gratis laten unlocken als je het toestel meer dan een jaar in je bezit hebt. (Als je regelmatig naar hetzelfde land reist kun je natuurlijk ook ter plaatse uitkijken naar een voordelige telefoon, inclusief beltegoed. Voor het unlocken van een telefoon gelden per land verschillende regels.)

2. Als je je buitenlandse simkaart voor een langere periode wilt gebruiken, vergewis je dan van de voorwaarden. Hoe lang blijft je beltegoed staan? Na hoeveel tijd moet je eventueel opwaarderen? En wordt je nummer mogelijk, nadat je een bepaalde tijd niet hebt gebeld, opgeheven?

3. Kijk, indien je daarvan actief gebruik wilt maken, of het gebruik van SMS in het beltegoed is inbegrepen.

4. Als je ergens relatief kort verblijft, kies dan voor de provider die het meeste beltegoed direct beschikbaar stelt. Bij aanbiedingen krijg je vaak een gedeelte van je beltegoed pas na registratie, hetgeen soms dagen en zelfs weken in beslag kan nemen. Kijk of je je via internet kunt registreren, dat schiet meestal goed op.

Call cards

Als je veel naar Nederland wilt bellen kun je gebruik maken van een combinatie van je gsm en een call card. Je kunt zo'n kaart -waarmee je besparingen tot zo'n zestig procent van het roamingtarief kunt realiseren- in Nederland kopen (voor een beperkt aantal landen) of ter plaatse aanschaffen.

Let echter op: als je roamt dien je je er wel van te vergewissen dat het inbelnummer echt gratis is, want anders betaal je het roamingtarief en daarbovenop het bedrag dat van je kaart wordt afgeschreven. En houd bij het kiezen je duim in bedwang. Nadat je contact hebt gemaakt via het inbelnummer, je pincode hebt ingevoerd en tenslotte het telefoonnummer hebt ingeklopt moet je niet op de zendknop drukken, want dan verloopt het gesprek toch nog op de uiterst dure methode. Overigens zijn de meeste call cards te gebruiken vanaf iedere telefoon met druktoetsen. In sommige hotelkamers echter zijn de toegangsnummers geblokkeerd en kun dus je dus geen gebruik van maken van een call card.