De ICT-faalcommissie haalt hard uit naar ministers Schultz (Infra) en Asscher (Sociale zaken). De departementen hebben het onderzoek naar ICT-falen bij respectievelijk tunnels A73 en Werk.nl ernstig gefrustreerd. Dat blijkt uit correspondentie tussen 'Elias' en de ministers. Die informatie zit wat verstopt achter in een bijlage van het eindrapport 'Naar grip op ICT', ontdekte Kees Berghuis, chef van de politieke redactie van RTL Nieuws.

De parlementaire onderzoekscommissie werd aan het lijntje gehouden met vertragingen, onvolledige en zelfs incorrecte documentatie. Pas bij escalatie richting bewindslieden kwamen de ambtenaren met de juiste informatie over de brug, een procedure die bij WOB-verzoeken van bijvoorbeeld journalisten niet mogelijk is.

Ontijdig, incompleet en foutief

Het gaat om "ernstige tekortkoming in de correcte informatieverstrekking", "cruciale informatie werd over het hoofd wordt gezien" en "zeer kritische reviews" werden achtergehouden. Sociale Zaken heeft de commissie zelfs "ontijdig, incompleet en op bepaalde punten foutief is geïnformeerd".

"Als zelfs een parlementaire onderzoekscommissie kennelijk dit soort oorlogstaal nodig heeft om informatie los te peuteren, dan ziet het er somber uit", constateert Berghuis.

Volgens WOB-journalist Brenno de Winter is het niet alleen onwil bij de ambtelijke organisatie. Hij zegt dat het vooral een kwestie van belabberde archivering is.

Meer weten? Bekijk het volledige ICTfaal dossier