Betfair.com vindt dat het weigeren van een kansspelvergunning voor de goksite in strijd is met het vrije verkeer van goederen en diensten binnen de Europese Unie. In meerdere Europese landen is Betfair al wel via internet actief. Betfair spande de zaak voor de Raad van State aan nadat het eerder bij het gerechtshof in Den Haag had verloren.

Betfair-advocaat Justin Franssen vergeleek donderdag tijdens de zitting de houding van minister van Justitie Hirsch Ballin (CDA) met die van de Iraakse oud-minister van Informatie Mohammed Al-Sahaf tijdens de Amerikaanse inval in Irak. Al-Sahhaf bleef toen roepen dat de tegenstander vernietigend zou worden verslagen, zelfs toen de Amerikanen Bagdad al binnentrokken.

Franssen: "Zelfs na het inslaan van de tweede Brusselse precisiebom op het gokpaleis van de minister van Justitie - een kritische brief van de Europese Commissie over het Nederlandse gokbeleid van maart - blijft hij onverminderd stellen dat er geen vuiltje aan de lucht is."

Ook Eurocommissaris Charlie McCreevy (Interne Markt) vindt het restrictieve Nederlandse kansspelbeleid niet houdbaar, vanwege onder meer de toegenomen reclame voor monopolisten Holland Casino en De Lotto. Dat is volgens hem in strijd met de doelstellingen van de Nederlandse regering zoals de bestrijding van gokverslaving.

"Juist nu ligt het niet voor de hand om aanbod uit andere landen toe te staan", stelde Hirsch Ballin vorige week nog in zijn schriftelijke reactie aan de Europese Commissie. De minister gaf eerder slechts de helft van de reclame-uitgaven van De Lotto op aan Brussel. McCreevy vond dat de Nederlandse regering daarmee verkeerde informatie heeft gegeven. De Eurocommissaris plaatst ook vraagtekens bij een vermeende daling van gokverslaafden in Nederland.

Eeuwigdurend

Volgens Betfair hebben sportweddenschappen geen verslavingsrisico. De goksite vindt het oneerlijk dat De Lotto en Scientific Games, het bedrijf dat het wedden op Nederlandse paardenrennen uitbaat, nu het 'eeuwigdurende recht menen te hebben'. De vergunning van Scientific Games, dat de paardenrensite Harryboy.nl uitbaat, verloopt overigens injuli 2008, maar Justitie lijkt niet van plan de vergunning aan een ander bedrijf toe te kennen.

Betfair-advocaat Franssen zei donderdag van de Nederlandse overheid te willen horen wat de precieze minimumvereisten zijn voor het aanvragen van een gokvergunning. De goksite wil ook een deel van de inkomsten aan goede doelen afstaan, net als de huidige vergunninghouders.

Franssen begrijpt niet dat Scientific Games wel aan de Nederlandse voorwaarden zou kunnen voldoen en zijn Britse cliënt niet. "Mag het dat de vergunningen na de vervaldatum zonder procedure op niet-transparante wijze automatisch worden verleend aan de zittende Nederlandse vergunningshouders waarbij derden zonder objectieve reden worden uitgesloten?", vroeg Franssen zich af.

In opspraak

Betfair is een site die werkt als een soort live marktplaats voor weddenschappen. De koers van de weddenschap verandert continu op basis van de bedragen die er voor of tegen een uitslag van een wedstrijd worden ingezet. In maart ontstond er ophef rond Betfair in Nederland toen bleek dat er op de site voor 1,1 miljoen euro was vergokt op het 'normale' eredivisieduel FC Groningen-NAC. Dat bedrag was vele malen hoger dan normaal.

Het onderzoek naar mogelijke betrokkenheid van voetballers bij die online weddenschappen is vastgelopen. Betfair weigerde de benodigde informatie te verstrekken aan de KNVB, omdat het eerst wilde dat de bond een overeenkomst met de goksite zou sluiten. Het Openbaar Ministerie zei vervolgens zonder verdere informatie de zaak niet langer te kunnen onderzoeken.