Twitter moet persoonsgegevens en IP-adressen van drie personen die mogelijk betrokken waren bij Wikileaks aan de openbaar aanklager in de VS overhandigen. Dat heeft de rechter in hoger beroep besloten, meldt onder meer de New York Times.

Het gaat om de Nederlandse hacker en XS4All-oprichter Rop Gonggrijp, de Amerikaanse hacker en Tor-medewerker Jacob Appelbaum en de IJslandse parlementariër Birgitta Jonsdottir.

Geheime vorderingen

Afgelopen januari werd bekend dat justitie de gegevens van de drie van Twitter had gevorderd. Deze vordering was ook nog eens geheim, maar omdat Twitter naar de rechter stapte werd de kwestie openbaar. Hoogstwaarschijnlijk heeft het Amerikaanse OM vergelijkbare data bij andere internetbedrijven gevorderd, maar is dat wel geheim gebleven.

In maart besloot de rechter al dat de Twitter-vordering rechtmatig was, maar de drie gingen in beroep. Tevergeefs, nu de federale rechter wederom beslist dat het opvragen van zaken als naam en IP-adres gerechtvaardigd is in het strafrechtelijk onderzoek naar Wikileaks.

Justitie in de VS onderzoekt sinds vorig jaar of Julian Assange de vermeende klokkenluider Bradley Manning actief heeft geholpen bij het lekken van de honderdduizenden geheime documenten van het Amerikaanse leger en de diplomatieke dienst.

Collateral Murder

Hoewel de zaak van principieel belang is, heeft Twitter, anders dan wellicht andere internetbedrijven, slechts weinig tot de persoon herleidbare gegevens in beheer.

Gonggrijp heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij kortstondig betrokken was bij Wikileaks tijdens het produceren van een schokkende video. Deze video, Collateral Murder, toont de bemanning van een Amerikaanse Apache-helicopter die als in een computerspelletje Iraakse burgers met zwaar geschut neermaait.

Gonggrijp uitleveren

In de Nederlandse politiek en media ontstond ook ophef over de kwestie, nadat het kabinet had aangegeven een uitleveringsverzoek waarschijnlijk te honoreren. Gonggrijp zelf suste in april de gemoederen: van uitlevering is helemaal geen sprake. Nog niet ten minste.

Er is ook nog helemaal geen concrete verdenking tegen Assange of een van zijn drie 'assistenten' geformuleerd. Militair Bradley Manning wordt verdacht van het lekken van militaire geheimen, wat neerkomt op hoogverraad waar in de VS de doodstraf op staat.

Gonggrijp schrijft in een blog andermaal dat het overhandigen van de Twitter-data weinig uitmaakt. "Maar het gaat hier om grotere principes, en dit vonnis is niet goed voor privacy online."

Appelbaum twittert teleurgesteld: 'Vandaag is het zo'n 'ik verlies m'n vertrouwen in het rechtssysteem' dag."