De Amerikaanse justitie wil van Twitter alle creditcardgegevens, IP-adressen, telefoonnummers, bankrekeningnummers en andere persoonsgegevens hebben van Rop Gonggrijp. Dit omdat de Nederlandse XS4ALL oprichter en hacker ooit heeft samengewerkt met WikiLeaks. Volgens Gonggrijp zal dat de VS weinig opleveren, er is niets interessants terug te vinden.

In een blogpost legt hij uit dat al zijn tweets al openbaar zijn. Daarnaast zijn er mogelijk IP-adressen terug te vinden vanwaar hij gepost heeft op Twitter, ook dat is niet heel erg boeiende informatie. Verder wijst Gonggrijp erop niet erg actief te zijn op het sociale medium, wat ook blijkt uit zijn tijdslijn, ook heeft nooit privé-berichten (DM's) verstuurd. “De informatie die Twitter over mij heeft is niet spectaculair”, in zijn eigen woorden.

Openheid van Facebook en Google

Hij vraagt zich zich wel af bij welke partijen nog meer accountinformatie opgevraagd is door de Amerikaanse justitie. Het zou niet logisch zijn dat Twitter het enige bedrijf is dat een dagvaarding heeft gekregen waarin het bedrijf werd gesommeerd accountinformatie van Gonggrijp, Wikileaks-leider Julian Assange en de IJslandse parlementariër Birgitta Jónsdóttir prijs te geven. Gonggrijp vermoedt dat Google en Facebook wellicht stilletjes al accountinformatie hebben verstrekt.

Hij staat niet alleen in dat vermoeden. Assange eist in een gesprek met The Guardian dat Google en Facebook - net als Twitter - de inhoud van alle eventuele gerechtelijke bevelen openbaar maakt. De WikiLeaks-aanvoerder ziet de vordering van de Twitter-accounts als een eerste bevestiging dat er een grootscheeps spionageonderzoek van de Amerikaanse overheid gaande is.