Dit voorspelt Andy Rubin, senior director Mobile Platforms van Google tijdens de I/O ontwikkelaarsconferentie in San Francisco. Volgens hem zijn er voor het eind van dit jaar zeker 18 telefoons met het Android-besturingssysteem op de markt, maar het kunnen er ook twintig worden, aldus The New York Times.

De telefoons worden geproduceerd door acht tot negen fabrikanten. Welke dat zijn wilde Rubin niet kwijt. Mogelijk komen er nog meer Android-telefoons uit, maar bij het aantal worden geen telefoons gerekend die wel gebruik maken van het systeem maar waarvan Google niet op de hoogte is gesteld.

Tot nu toe zijn er twee Android-toestellen op de markt: de G1 en de Magic, allebei van HTC. Android moet concurreren met de nieuwe Windows Mobile, de iPhone, Symbian, het aankomende Palm OS (WebOS) en een aantal op Linux gebaseerde besturingssystemen.

Hevige strijd

Google probeert die strijd aan te gaan met drie verschillende smaken voor het Android-platform. Alle drie zijn gratis, maar er kleven verschillende voorwaarden aan vast. Er worden verschillende eisen gesteld aan de fabrikanten en providers.

Er is een optie die volledig vrij is. Fabrikanten kunnen een gratis versie van Android downloaden en die op zoveel toestellen zetten als ze willen. Maar het is niet mogelijk om populaire Google applicaties zoals Gmail en Google Calender te installeren in de fabriek. Aan de tweede optie hangen wel een paar mitsen en maren. In principe is hij hetzelfde als de eerste, maar fabrikanten moeten wel een overeenkomst tekenen waarin wordt afgesproken de Google applicaties mee te leveren. Tussen de 12 en de 14 telefoons die dit jaar uitkomen gebruiken deze optie.

'The Google Experience'

Als derde optie is er een Androidversie die door de zoekgigant 'The Google Experience' wordt genoemd. Die toestellen zijn te onderscheiden door het geprinte Google logo op de telefoon. Op die telefoons staan een aantal Google applicaties die niet verwijderd kunnen worden, dit gaat in overleg met de carrier. Ook wordt er een overeenkomst met de carrier en de fabrikant getekend om de Android Market in het geheel niet te blokkeren. Vijf of zes telefoons die dit jaar op de markt komen vallen in deze categorie.

De laatste categorie brengt zowel risico als mogelijkheden met zich mee. De openheid van de appwinkel kan consumenten aanspreken, maar kan ook leiden tot de verspreiding van slechte applicaties. Als het op applicaties aankomt wil Rubin zich wel aan de wet houden, maar niet te streng zijn. Dit in tegenstelling tot Apple, die alle applicaties van tevoren uitvoerig test.