De onderhandelingen tussen China en Google zijn vastgelopen. De Chinezen lieten vorige week al weten dat het voor hun onacceptabel zou zijn als Google zich niet aan de Chinese wet houdt. Dit heeft er toe geleid dat de zoekgigant zich vrijwel zeker terugtrekt uit het land, meldt een anonieme bron die bekend is met de materie aan de Financial Times.

Hackaanvallen

Google dreigde eerder dit jaar met het sluiten van zijn Chinese zoekmachine nadat het de dupe was geworden van verschillende hackaanvallen die afkomstig zouden zijn uit China.

Bij deze aanvallen, Operation Aurora gedoopt, werden Gmail-accounts van Chinese mensenrechtenactivisten gehackt. Ook zou broncode van Google-programmatuur zijn buitgemaakt. Deze aanvallen waren niet alleen tegen Google gericht maar ook tegen 33 andere Amerikaanse bedrijven.

Staatscensuur

Hierop besloot Google zich niet meer te willen conformeren aan de Chinese staatscensuur. Zoekmachines moeten bij wet zoekresultaten blokkeren over informatie waarvan de communistische regering liever niet heeft dat het Chinese volk die te weten krijgt. Het gaat bijvoorbeeld om zoekresultaten over de Dalai Lama, de door de staat verboden Falun Gong-beweging en de geschiedenis van de hard neergeslagen studentenrellen op het Tiananmen-plein (plein van de Hemelse Vrede).

Het ontsluiten van die gegevens is voor de Chinese overheid onbespreekbaar. Google wil graag overleg over het staken van de censuur, maar lijkt daar niet uit te komen. Wel wil het bedrijf zijn andere activiteiten draaiende houden in het grote en economische sterk groeiende land. In de bedrijfstop van het Amerikaanse internetbedrijf wordt echter gevreesd dat de Chinese overheid daar ook een stokje voor gaat steken.

Waarschuwing

Afgelopen vrijdag heeft Li Yizhong, minister van industrie en informatietechnologie, verklaard: "Als Google stappen neemt die de Chinese wet schenden, zou dat onvriendelijk en onverantwoordelijk zijn en dan moeten zij de consequenties dragen."

Google-ceo Eric Schmidt maakte eerder al duidelijk dat het erg belangrijk is voor zijn bedrijf om actief te blijven in China. Hij stelt dat de handel in het communistische land goed is en dat het meningsverschil enkel draait om het censureren van de zoekresultaten.

Minister Li spreekt in dezelfde verklaring waarin Google wordt gewaarschuwd ook de hoop uit dat de Amerikaanse zoekgigant zich wel zal houden aan de regels en dus in China blijft. Dat zou namelijk in het voordeel van het land zijn.