Een student rechten aan de Amerikaanse Harvard-universiteit sleept Google voor de rechter met een zogeheten class action lawsuit. Daarbij neemt de aanklager het op voor alle partijen die benadeeld zijn door de beschuldigde partij. In dit geval dus alle Gmail-gebruikers die zijn ingegaan op Google's automatisch geserveerde aanbod om Buzz te gebruiken.

Automatisch openbaren

Bij het automatisch aanmelden zijn allerlei gegevens gedeeld en geopenbaard. Rechtenstudent Eva Hibnick kwam er tot haar schrik achter dat dit ook geldt voor mensen met wie je mailt via Gmail. Die contactpersonen zijn meteen Buzz-contacten en die zijn openbaar te zien.

Volgens de advocatenkantoren die Hibnick in de arm heeft genomen, raakt dit de ruim 30 miljoen Amerikanen met een Gmail-account. Hibnick is niet uit op een enorme schadevergoeding, maar wil juist een belofte tot beterschap afdwingen bij Google. Het bedrijf zou met de implementatie van Buzz meerdere nationale en staatswetten hebben geschonden.

Ook het Electronic Privacy Information Center (EPIC) valt over de privacyschending door Google. De privacyvoorvechter kaart dit aan bij de Amerikaanse handelswaakhond FTC (Federal Trade Commission). De snel door Google doorgevoerde wijzigingen, in de week na de lancering van Buzz, hebben de pijn voor het EPIC niet verzacht.

Ook Facebook

Google staat niet alleen in de beklaagdenbank met betrekking tot privacy. Eerder deze week is sociale netwerk Facebook aangeklaagd. Dat Amerikaanse bedrijf heeft in november en opnieuw in december de privacyinstellingen aangepast, voor gebruikers. Die bleken daar niet van gecharmeerd, vandaar de aangepaste aanpassingen. Veel gebruikers zijn er nog altijd niet van gediend en komen nu met een collectieve aanklacht (class action suit) tegen Facebook.