De openbare aanklager heeft het onderzoek vrijdagavond bekendgemaakt, schrijft het persbureau Associated Press. Het Texaanse Openbaar Ministerie levert geen verder commentaar op de zaak. Het onderzoek lijkt te draaien om de vraag of Google zoekresultaten manipuleert om de concurrentie te beperken.

Amerikaanse consumentenorganisaties pleitten in april al voor een groot antitrustonderzoek naar Google. Ook de Europese Commissie doet een vooronderzoek naar klachten dat Google in de zoekresultaten zijn eigen diensten voorrang verleent ten opzichte van die van concurrenten. Volgens Google is Texas de eerste Amerikaanse staat die een antitrustonderzoek opent. "We zijn vol vertrouwen dat Google in het belang van zijn gebruikers handelt", schrijft Google-jurist Don Harrison vrijdag in een weblogbericht.

Microsoft-banden

Onder de klagende bedrijven zijn onder meer de prijsvergelijkingssites Foundem en MyTriggers en de e-commercesite SourceTool. Deze bedrijven hebben eerder al klachten tegen Google ingediend en lijken banden met Microsoft te hebben, schrijft Google's jurist.

Volgens Harrison is de kwaliteit van Foundems website 'volgens diverse experts' en de hoogleraar James Grimmelman dermate matig dat Google er goed aan heeft gedaan de pagina's van Foundem laag in de zoekresultaten te laten verschijnen. Foundem, is een Britse prijsvergelijker, die geld ontvangt van ICOMP, een organisatie die grotendeels door Microsoft wordt gefinanceerd.

Het tweede klagende bedrijf, SourceTool, verloor eerder dit jaar een rechtszaak tegen Google. Het moederbedrijf van SourceTool, TradeComet, werd daarbij bijgestaan door antitrust-advocaten die jarenlang voor Microsoft werkten. Dat geldt ook voor de derde partij, MyTriggers. Volgens Google klopt MyTriggers' claim dat een terugval in bezoekersaantallen is veroorzaakt door Google niet. In werkelijkheid zou MyTriggers servercapaciteit de oorzaak zijn geweest.

Marktaandeel

De volgorde van zoekresultaten in Google kan mede bepalen of een site veel of weinig bezoekersaantallen trekt. Google is veruit de populairste zoekmachine. In Nederland verloopt bijvoorbeeld ongeveer 95 procent van alle zoekvragen op het web via het Californische bedrijf. In de VS is dat ongeveer tweederde.