Naar nu pas is gebleken uit het zogeheten Joint Status Report van de Amerikaanse overheid inzake de naleving van de gerechtelijke uitspraken in de verschillende antitrustzaken, is er eind vorig jaar een klacht tegen Microsoft ingediend.

Het rapport maakt echter niet de bron van de aanklacht openbaar. Het spreekt slechts van 'een middleware gerelateerde klacht' en meldt dat de onderzoekers aanvullende informatie verzamelen van Microsoft en de klagende partij.

Volgens een artikel in de New York Times zit Google achter de klacht. Google heeft bij de antitrustonderzoekers geklaagd dat Windows Vista het gebruik van Google Desktop Search frustreert en ontmoedigt.

Volgens Google moet Microsoft gedwongen worden Vista zo aan te passen dat het gebruik van zoekfunctionaliteit van andere leveranciers dan Microsoft, beter mogelijk wordt.

Zoekfunctie

Vista is de eerste Windows versie met een volledig geïntegreerde zoekfunctie voor bestanden op de harde schijf. Google was vooral op Windows XP erg succesvol met het aanbieden van een soortgelijke zoekfunctie, die een duidelijke omissie in de functionaliteit van het besturingssysteem opvulde.

De klacht van Google richt zich specifiek op het gebruik van Google Desktop Search in combinatie met Windows Vista waardoor de prestaties van het systeem nadelig worden beïnvloed. Ook maakt Google er bezwaar tegen dat Vista’s eigen zoekfunctie niet uitgeschakeld kan worden.

Volgens Google overtreedt Microsoft hiermee de uitspraak in de antitrustzaak die het Microsoft verbiedt elementen in het besturingssysteem in te bouwen die de consument zijn keuzevrijheid ontneemt.

Inmiddels hebben volgens de Amerikaanse krant de federale antitrustonderzoekers de klacht van Google afgewezen. Dit betekent overigens niet dat de zaak daarmee is afgedaan. Naar verluidt bezinnen zeker vijf Amerikaanse staten of zij niet los van de federale overheid, toch de klacht van Google in behandeling moeten nemen.