Google introduceert Google Play Music in Nederland. De muziekdienst is in mei op de I/O-conferentie in San Francisco gepresenteerd en moet ook in ons land de concurrentie aangaan met populaire muziekaanbieders als Spotify en Deezer. Google Play Music biedt onder meer gratis cloudopslag, een muziekwinkel en een gepersonaliseerd webradiostation.

Maandabonnement

Google’s muziekdienst komt daarnaast in de vorm van een maandabonnement dat is gekoppeld aan een creditcard. Na een gratis proefmaand, waarvoor een creditcardregistratie wordt gevraagd, kost deze advertentievrije en onbeperkte 'All Acces’-dienst in eerste instantie 7,99 euro per maand. Vanaf 15 november schroeft Google die prijs op naar 9,99 euro per maand, laat Google Nederland weten aan Webwereld.

Voor de lancering heeft Google lange tijd onderhandeld met verschillende platenmaatschappijen. De collectie bestaat volgens Sami Valkonen, bij Google verantwoordelijk voor deze muziekdeals, inmiddels uit ruim 18 miljoen tracks van zowel grote platenmaatschappijen als onafhankelijke labels.

Eerder dan Apple

Gebruikers kunnen gratis tot maximaal 20.000 nummers opslaan en aanschaffen via de Google Play Music-app en de web-app. Daarnaast is ook het streamen van muziek mogelijk via het webradiostation, dat lijsten gepersonaliseerd of per genre samenstelt, en aanbevelingen doet. Nummers kunnen worden ‘vastgepind’ zodat ze offline beschikbaar blijven op smartphone, tablet en pc.

Google troeft met de Nederlandse introductie ook iTunes Radio af. Deze vergelijkbare muziekdienst van Apple is op 18 september live gegaan in de Verenigde Staten. Wanneer iTunes Radio naar Nederland komt is nog niet bekend.