Google dreigt nieuwssites uit Google Nieuws te weren als gesponsorde content niet duidelijker wordt gescheiden van journalistieke artikelen. De richtlijnen voor nieuwskwaliteit van de dienst stellen dat lezers moeten kunnen vertrouwen op de onafhankelijke aard van artikelen.

Google herinnert websites eraan dat als ze deze voorwaarden schenden, ze uit de dienst kunnen verdwijnen. Searchengineland wijst erop dat gesponsorde content steeds vaker opduikt alsof het een artikel van een gerenommeerde krant betreft.

In de index / uit de index

Google raadt websites daarom aan nieuws en advertorials te scheiden in verschillende sitedirectories, ervoor te zorgen dat advertorials niet worden gecrawld in robots.txt of een sitemap aan te maken voor Google Nieuws. “Als we ontdekken dat promotiemateriaal wordt gemengd met nieuwsartikelen, kunnen we de hele publicatie weren uit Google Nieuws", schrijft Google-directeur Richard Gingras op de blog van de dienst.

Google bevindt zich met de nieuwsdienst vooral in Europa in een lastige positie. Aan de ene kant willen websites graag in de verwijzingsindex worden opgenomen, maar aan de andere kant zeggen zij dat hun inkomsten teruglopen, omdat consumenten Google Nieuws als nieuwsbron gebruiken en niet doorklikken naar de originele bron.

Ruzie om nieuwslinks

Diverse landen en uitgeversorganisaties willen daarom dat Google geld afdraagt voor het doorvoeren van deze content. Het nieuwste front in deze strijd is net geopend door Portugese media, meldt Reuters. Dat land wordt geraakt door de grootste economische recessie sinds de jaren 70 en mediabedrijven voeren de druk op Google op om ervoor te zorgen dat er wordt betaald voor het linken naar nieuws.

In België kwam het tot een schikking na een lange strijd met Waalse kranten, waarbij Google hun websites helpt met het genereren van advertentie-inkomsten. Ook Frankrijk kwam tot een overeenkomst met Google en zag vorige maand af van plannen om belasting te heffen op de hyperlinks en snippets nadat Google 60 miljoen euro pompte in een fonds om media te ondersteunen.

Duitse anti-Google-wet

In Duitsland lijkt het erop dat er een wet komt waarbij uitgevers geld kunnen eisen van Google voor het gebruik van snippets. Dit wetsvoorstel is aangenomen door de regering en inmiddels door het parlement goedgekeurd, maar moet ook nog door de Bondsraad en langs de president voor hij kan worden ingevoerd.