Google wast zijn handen in onschuld. Google heeft een eigen, schone JVM (Java virtual Machine) ontwikkeld, Dalvik, die de basis vormt voor het appsysteem van Android. Het heeft geen code van Sun gekopieerd, alleen dezelfde namen als Sun gebruikt voor de 37 verschillende API's. Dat stelde Eric Schmidt, voorzitter van de raad van bestuur van Google, onder ede in de rechtszaak van Oracle tegen Google.

Geen licentie nodig

Bovendien wist Sun precies waar Google mee bezig was, er was periodiek overleg tussen Schmidt en Sun-topmannen Jonathan Schwartz en Scott McNealy. Er waren zelfs plannen om samen een mobiel OS te ontwikkelen, maar die onderhandelingen liepen stuk. Google is toen door gegaan met een volledig 'schone', open versie, waarvoor geen licentie van Sun nodig is.

En Sun heeft ook nooit een licentie geëist en gaf daarmee Google impliciet toestemming om Java op die manier te gebruiken, stelde Google's advocaten in de rechtszaal. Dat meldt de IDG Nieuwsdienst.

Belastende documenten

Uit interne e-mails blijkt echter dat Google zich wel degelijk zorgen maakte of zijn creatieve gebruik van Java wel door de beugel kon.

Aan de andere kant staat dat Sun Android 'hartelijk verwelkomde' in de Java gemeenschap, zoals Sun-ceo Schwartz destijds blogde. Oracle, die Schwartz' blog compleet verwijderde nadat het Sun had overgenomen, probeerde nog de blogpost te blokkeren als bewijsstuk, maar de rechter laat het toe. “Hoe kan zo'n kleurrijk document nou buiten de bewijslast worden gelaten?" aldus rechter Alsup.

De rechtszaak gaat de komende weken nog door. Lees hier de achtergrond van de argumenten.