Google-advocaat Philip Beck vertelde vrijdag tegen een rechter tijdens een hoorzitting over copyrightrechtszaken die tegen Google zijn aangespannen, dat Google 'zeer intensief' werkt aan videoherkenningstechnologie. De technologie zou even geavanceerd zijn als vingerafdruktechnologie die ook wel door de FBI wordt gebruikt, zo meldt Associated Press. Volgens de advocaat is het de bedoeling dat de technologie in de herfst, 'hopelijk in september' af is.

Beck stelt dat met de nieuwe technologie houders van auteursrechten in staat zijn om een digitale vingerafdruk aan video's mee te geven. Zodra deze video's op Youtube worden gezet, kan het systeem de video's herkennen en ze binnen een minuut verwijderen, aldus de advocaat. Hij geeft aan dat Google erop rekent dat deze technologie disputen over copyright in de toekomst vermijdt.

De advocaat benadrukt dat de technologie verder gaat dan volgens de Digital Millennium Copyright Act (DMCA) noodzakelijk is.

De advocaten voor de aanklagers, waaronder Viacom en de Engelse voetbalbond Football Association Premier League, zeggen verheugd te zijn over de nieuwe technologie. Desalniettemin zijn zij van mening dat Youtube eerder actie had moeten ondernemen. De advocaat van Viacom voegt daar aan toe dat Youtube erkend heeft dat er activiteiten die niet door de beugel kunnen op de site hebben plaatsgevonden, maar niets heeft gedaan om dit te voorkomen.

Viacom spande in maart een rechtszaak aan tegen Google waarin het 1 miljard dollar eist voor schending van auteursrecht. Viacom is het moederbedrijf van tv-zenders zoals MTV, Nickelodeon, VH1, Nick at Nite, Comedy Central en Paramount Pictures. Youtube heeft in februari nog op verzoek van Viacom honderdduizend filmpjes verwijderd.