Dit heeft het bedrijf gisteren laten weten. Brad Fitzpatrick, software engineer bij Google, vertelt in een blog post: " De Social Graph API zorgt ervoor dat informatie over de connecties die mensen hebben binnen verschillende websites, beschikbaar wordt gemaakt. Zodra deze informatie beschikbaar is, kunnen ontwikkelaars dit gebruiken om mensen te helpen zoeken naar vrienden binnen nieuwe sociale netwerkapplicaties. Zo wordt het veel eenvoudiger voor gebruikers om al hun sociale connecties over te brengen naar een nieuwe website. Dit werkt beter dan het telkens opnieuw zoeken en toevoegen van vrienden, omdat gebruikers dat op een gegeven moment zat zijn."

Relaties tussen mensen

De API, die vorige week werd onthuld, zoekt op internet naar relaties tussen mensen binnen sociale netwerksites, op dezelfde manier waarop Google zoekt naar links tussen verschillende websites. Maar in plaats van het retourneren van links naar webpagina's, retourneert deze API gegevensstructuren die weergeeft welke sociale relaties er zijn ontdekt. Wanneer een gebruiker zich aanmeldt bij een nieuwe site of applicatie, kan een ontwikkelaar deze API gebruiken om de gebruiker te tonen met wie hij of zij vrienden is op een andere site, waarna deze vrienden direct kunnen worden toegevoegd aan de nieuwe site.

Eenvoudiger delen

Social Graph is het meest recente initiatief van Google om het mogelijk te maken de content binnen de verschillende sociale netwerksites eenvoudiger te delen. Vorige maand lieten zowel Google als Facebook weten zich te voegen bij het Data Portability Project, dat om precies die reden in het leven is geroepen.

Sociale netwerkmoeheid

Volgens Josh Catone, een blogger bij Read Write Web is de API van groot belang: "Het stelt gebruikers in staat om eenvoudig inzicht te krijgen in hun sociale connecties en hier vervolgens iets mee te doen. "Dit is belangrijk aangezien steeds meer mensen last beginnen te krijgen van sociale netwerkmoeheid. Alles dat het proces van het toevoegen van vrienden automatiseert is welkom en nuttig."