Google timmert aan de weg met zijn App Engine. Het bedrijf maakt sinds een jaar ook zelf veelvuldig gebruik van dat cloud platform, en voegt nu een aantal veelgevraagde functies toe.

De belangrijkste daarvan is ondersteuning voor de populaire programmeertaal Java. Tot nog toe ondersteunde App Engine alleen Python, de taal waarin Google zelf zijn online applicaties schrijft. Het draaien van applicaties in Java op App Engine is voorlopig nog wel experimenteel, meldt het bedrijf. De Java-ondersteuning zit ingebakken in de nieuwe Google Web Toolkit 1.6 en in een plugin voor ontwikkelplatform Eclipse.

Versleutelde verbinding

Daarnaast komt Google met de Secure Data Connector. Hiermee krijgen beheerders een beveiligde verbinding tussen de App Engine en lokaal opgeslagen data achter een firewall.

Onder meer Oracle biedt al ondersteuning voor de Secure Data Connector. Gebruikers van diens CRM-software kunnen dan klant- en verkoopgegevens benaderen vanuit het gehoste kantoorpakket Google Apps.

Google App Engine concurreert vooral met de clouddienst Web Services van online-boekhandel en cloud-pionier Amazon. Microsoft mengt zich ook in deze strijd met zijn Windows Azure Platform.