Beheerders die voor hun bedrijf Google Apps inzetten, hebben nu de beschikbaarheid over een tool die de activiteit van de eindgebruikers toont. Gebruikers, mails en opgeslagen data zijn statistisch te vatten in grafieken.

Dit geeft beheerders inzicht in bijvoorbeeld de hoeveelheid mails en documenten die hun Apps-gebruikers aanmaken. Ook het aantal bij Google gehoste sites, al dan niet voor alleen intern gebruik, van hun organisatie is in kaart te brengen. De hiermee te genereren dynamische infographics zijn te vatten in widgets of gadgets. Daarmee zijn ze weer te tonen op bijvoorbeeld webpagina’s

Niet voor Standard

De zoekmachine heeft dit aangekondigd op zijn Google Enterprise-blog. De nieuwe chart-functie geldt voor de Premier-, Education- en Partner-uitvoeringen van Google Apps. De Standard-uitvoering valt dus buiten de boot.

Daarnaast biedt Google een Visualization API voor deze nieuwe Reporting-functie van Google Apps. Beheerders en ontwikkelaars kunnen die api (application program interface) gebruiken om de gebruiksstatistieken van die online-applicaties te koppelen aan andere, of zelfgemaakte, rapportage- en visualisatietools. Dit biedt ook de mogelijkheid op maat gemaakte statistieken te destilleren uit Google Apps.