Met de O3D-plugin kunnen browsergebruikers de rekenkracht van de grafische chip veel beter inzetten voor driedimensionale grafische applicaties op het web. Dit past in Google's visie om de browser het startpunt van alle computeractiviteiten te maken.

"Het O3D-team werkt er aan om O3D te integreren in Chromium, en we maken goede progressie", schrijft Google-programmeur Greg Spencer in een mail developers. Chromium is het open-source project achter Chrome.

Niet los aanbieden

Het O3D-project past ook in de filosofie van Google om plugins niet los aan te bieden voor Chrome, maar gewoon standaard mee te leveren met de browser. Het is nog niet bekend vanaf welke versie de 3D-plugin wordt meegeleverd.

Chrome zal niet als enige browser toegang krijgen tot de 3D-techniek, omdat Google ook werkt aan losse plugin versies. Door de plugin standaard in te bakken verhoogt Google ook de druk op andere browsermakers om ook mee te gaan in de technologie.

Driedimensionale graphics

Google bracht al in april een experimentele O3D-plugin uit voor webbrowsers. Naast Google is ook de Mozilla Foundation samen met OpenGL-beheerder Khronos Group bezig met een royaltyvrije specificatie voor driedimensionale graphics. OpenGL is een techniek voor 3D-weergave waarbij hardware, zoals een videokaart, de beelden sneller en beter weergeeft.

Google werkt daarnaast ook aan de Native Client-plugin, dat ontwikkeld is om webapplicaties gebruik te laten maken van de processorkracht van de pc. Ook bij die plugin is het de bedoeling om het standaard mee te leveren met Chrome. Met deze open source ActiveX-concurrent wil Google webapplicaties mogelijk maken die "een rijkere, meer dynamische ervaring geven".