De ambities van Google op het vlak van social networking lijken de kant op te gaan van een metadienst in de vorm van een set API's, waarmee ontwikkelaars applicaties kunnen ontwikkelen voor andere social networking-sites zoals Plaxo, LinkedIN en Ning.

Google zou donderdag 1 november het project 'OpenSocial' lanceren, schrijft de gezaghebbende publicatie TechCrunch. Google bevestigde het nieuws tegenover de New York Times.

Google zou er bewust voor hebben gekozen om geen nieuw social network te lanceren, maar midden tussen de al bestaande netwerken te gaan staan. Ontwikkelaars klagen steen een been over de kosten en moeite die gepaard gaan met het ontwikkelen van applicaties voor al die verschillende networks. Met OpenSocial zou dat makkelijker worden.

OpenSocial zou ontwikkelaars toegang moeten geven tot basisfunctionaliteiten zoals profiel-informatie, informatie over vrienden en activiteiten. Specifieke functies zouden via de eigen API's van de netwerken ontsloten blijven worden. Sites die aan het project deelnemen worden 'hosts' genoemd.

Hyves-medewerker Yme Bosma maakte op zijn blog bekend dat ook Hyves meedoet aan dit project: "Het is een publiek geheim dat we bij Hyves bezig zijn met het opener maken van onze dienst, OpenSocial pas goed in dat plaatje. En meer nieuws op dat vlak is binnenkort te verwachten… Voor Hyves is OpenSocial natuurlijk ook een mooie ontwikkeling die ons laat profiteren van de enorme groei aan leuke toepassingen die nu vooral exclusief voor Facebook en MySpace ontwikkeld (zullen) worden."

OpenSocial heeft geen eigen opmaaktaal (zoals Facebook), maar maakt gebruik van het gangbare javascript, html en Flash. Het ziet er naar uit dat er met OpenSocial veel flexibeler ontwikkeld kan worden dan voor bijvoorbeeld Facebook, dat bepaalde restricties aan externe ontwikkelaars oplegt.

Bij elkaar zouden de netwerken die deelnemen aan OpenSocial meer dan 100 miljoen gebruikers hebben, het dubbele van Facebook. Zeker sinds de deelname van Microsoft vorige week, wordt Facebook gezien als de partij die het op zou kunnen nemen tegen Google.

Opmerkelijk is dat leveranciers van business-applicaties Oracle en Salesforce.com deelnemen in de OpenSocial-coalitie.

Hoewel Google's Orkut nog steeds tot de best bezochte social networks ter wereld behoort, staat Google niet bekend als succesvol op het terrein van social networks. Of en hoe er Google Adsense advertenties verkocht gaan worden via OpenSocial is niet bekend.