Google Public DNS verkeert in een experimentele fase. De bedoeling is om het de huidige DNS-resolve technologie te verbeteren met sneller en effici├źntere caching. Ook worden er extra beveiligingen aangebracht tegen spoofingaanvallen waarbij gebruikers worden verleid om kwaadwillende websites te bezoeken.

Het Domain Name System (DNS) vertaalt het webadres dat gebruikers in de browser typen in het juiste ip-adres (Internet Protocol) dat bestaat uit cijfers en punten. Het is vergelijkbaar met de vertaling die wordt gemaakt van een naam met nummer in het telefoonboek dat via een schakelbord bij de juiste persoon uitkomt.

Netwerkinstellingen aanpassen

Om gebruik te maken van Google Public DNS moeten de netwerkinstellingen worden aangepast zodat de verzoeken voor het tonen van een website via Google lopen in plaats van via hun provider. De zoekmachinegigant heeft een pagina gemaakt waar dit proces uitgebreid wordt beschreven.

"Veel mensen denken niet na over DNS omdat het iets is dat op de achtergrond draait", zegt Prem Ramaswani, product manager van Google Public DNS tegen de IDG News Service. "We willen het gesprek over deze technologie niet alleen aangaan met grootverbruikers maar ook met gewone consumenten. We willen ze leren dat dit de fundamenten zijn van het internet waar ze meer over zouden moeten weten."

Continu cachen

Door details vrij te geven over de eigen DNS-techniek wil Google isp's en andere DNS-providers ervan overtuigen dat dat hun systeem beter is en ze zo bewegen tot een overstap. "We proberen de isp-community langzaam een zetje in de goede richting te geven."

Om de DNS-resolver sneller te maken heeft Google een grote database (cache) opgebouwd van populaire domeinen die continu ververst wordt. Verzoeken van gebruikers die naar deze domeinen toe willen zijn daarvoor niet nodig. Andere DNS-resolvers halen de informatie pas op als er een verzoek binnenkomt. "Op het moment dat de vraag gesteld wordt kunnen wij direct antwoord geven", legt Ramaswani uit.

Data vergaren

De DNS-dienst van Google wordt met enige scepsis ontvangen, vooral dan omdat het een nieuwe methode is van Google om heel veel nieuwe verkeersdata te vergaren.

Google tracht die angst te sussen. Het gaat de ip-adressen van gebruikers maximaal 48 uur opslaan voordat ze worden verwijderd. Andere data zoals gegevens over de provider van de gebruiker en de stad van herkomst wordt ongeveer twee weken opgeslagen.

De zoekmachinegigant gaat data die wordt vergaard via Google Public DNS niet gebruiken om de gegevens aan te vullen die worden binnengehaald via andere diensten. "We zullen dit nooit verbinden met onze zoeklogs of vergelijkbare zaken om deze data te combineren met gegevens die we specifiek van jou hebben", aldus Ramaswani. "We beseffen ons terdege dat de DNS-gegevens ons meer informatie kan opleveren, maar we willen er zeker van zijn dat er geen privacybezwaren zijn. Dit gaat over het versnellen van het web, niet over het vergaren van meer data."