De dossiers zullen niet publiekelijk toegankelijk zijn met de nieuwe service die Google aanbiedt. Elk dossier bevat een gezondheidsprofiel, recepten voor medicijnen, informatie over allergiën en een medische historie. De gegevens worden beveiligd met een wachtwoord met eenzelfde beveiligingsniveau zoals bijvoorbeeld e-mailservice Gmail, meldt AP.

De Cleveland Clinic vond genoeg vrijwilligers die er geen moeite mee hebben dat Google hun medische dossier host. Google zal de gegevens van zo'n 1500 tot 10.000 patiënten gaan bewaren.

Mountain View ziet het opslaan van medische dossiers als een logische stap omdat de zoekmachine toch al miljoenen verzoeken over ziekten, verwondingen of behandelingen verwerkt.

Deze stap is uiteraard koren op de molen van privacywaakhonden. Zij vinden dat Google al teveel weet over haar gebruikers door het opslaan van zoekopdrachten en e-mails.

Google verwijdert sinds vorig jaar iedere achttien maanden haar database met bewaarde zoekopdrachten. Het bedrijf bewees ook de privacy van gebruikers te beschermen door te voorkomen dat justitie in de VS toegang kreeg tot de zoekopdrachten van miljoenen gebruikers.

Concurrent Microsoft introduceerde vorig jaar haar medische databankapplicatie, HealthVault. De oprichter van AOL, Steve Case, exploiteert een vergelijkbaar systeem, Revolution Health geheten.