Eurocommissaris Joaqíun Almunia is optimistisch dat de antitrustzaak tegen Google kan worden opgelost met de recentelijke, nieuwe concessies van Google. De antitrustcommissaris is tevreden over het herziene schikkingsvoorstel van het Amerikaanse bedrijf, meldt Reuters. Google belooft dat het voortaan veel prominentere links zal tonen naar rivaliserende verticale zoekmachines.

Linken naar niche-rivalen

“We hebben een cruciaal moment in deze zaak bereikt. Met de huidige, significante verbeteringen op de tafel is er een mogelijkheid om weer verder te werken”, aldus Almunia in een hoorzitting in het Europarlement.

In het voorjaar deed Google al een aantal concessies. Die omvatten onder meer het apart linken naar andere verticale zoekmachines bij commercieel interessante verticale zoekdiensten, zoals Google Places en Shopping.

Voorbeeld van eerste schikkingsvoorstel met 3 links naar andere 'verticals':

Dat voorstel werd door klagende concurrenten én uiteindelijk ook Almunia zelf gediskwalificeerd. Het belangrijkste bezwaar: het werkt alleen maar in het voordeel van Google zelf. Bovendien geeft deze opzet het concern perverse prikkels voor het verder uitmelken van betaalde zoekresultaten in plaats van het tonen van organische.

Google heeft dat afgekeurde voorstel aangepast en er wordt weer gepraat. Eurocommissaris Almunia verwacht in het voorjaar van 2014 een eind te kunnen maken aan de zich voortslepende zaak. De kwestie loopt al sinds 2010 en sindsdien zijn er steeds meer klachten en klagers bijgekomen.

Plus Microsoft-klacht over Android-dominantie

Google zou door zijn eigen diensten te promoten verkeer wegleiden van concurrenten. Ook zouden rivaliserende verticale zoekmachines door Google steeds verder naar beneden in de zoekresultaten worden verbannen. In april dit jaar diende Microsoft een nieuwe antitrustklacht in omdat Google de dominantie van Android zou misbruiken. Het is nog niet duidelijk wat de EC hiermee gaat doen.