Google zwicht onder het protest tegen zijn voornemen om een aantal nieuwe generieke topleveldomeinen te registreren bij ICANN en die vervolgens voor zichzelf te houden. Eind maart tekende FairSearch, een consortium van Google-rivalen, protest aan bij ICANN tegen Google's plan. Daarbij ging het om de tld's .search, .fly en .map.

Daarnaast hebben talloze andere partijen geprotesteerd tegen gesloten generieke tld's als zodanig, omdat dit de openheid van het web zou schaden en leidt tot commerciële monopolisering van algemeen geaccepteerde termen.

Google kiest nu eieren voor zijn geld en belooft een viertal tld's, als het die krijgt toegewezen, te openen, zodat domeinen met die extensie voor anderen beschikbaar worden via verschillende registrars. Het gaat om .search, .app, .cloud en .blog, staat in een brief van Google aan ICANN, ontdekte The Register. Van .search wil Google een puntloos domein http://search/ maken dat redirect naar zoekmachines van andere partijen.

Google claimt ruim 100 tld's

Opvallend is wel dat bij alle vier tld's Google niet de enige kandidaat is. Met zijn nieuwe belofte van openheid hoopt Google dus meer kans te krijgen om van de ICANN de extensies in beheer te krijgen.

Naast Google ligt ook Amazon onder vuur. Beide internetbedrijven willen tientallen generieke tld's registreren en die vervolgens in gesloten beheer uitbaten. Ook Amazon aast op .search, .cloud en .app en daarnaast op extensies als .book en .author. In totaal claimt Amazon 77 nieuwe tld's, Google ruim 100.

Ondertussen zijn er ook steeds afhakers, die bij nader inzien toch geen meerwaarde zien in een eigen tld, waaronder de Rijksoverheid, die de registratie van .overheidnl heeft ingetrokken.