We konden er op wachten: Google als arbiter van de waarheid. Na PageRank is nu TruthRank. Onderzoekers van de internetreus werken aan een systeem om rangorde aan te brengen in de resultaten op basis van de betrouwbaarheid van websites. Dit gebeurde feitelijk al, maar op basis van andere sites en gebruikers: wordt een pagina veel gelinkt of veel geselecteerd in de resultaten, dan komt het hoger.

Maar mogelijk gaat het in de toekomst zelf bepalen of sites betrouwbaar zijn of niet. De techniek die hiervoor wordt gebruikt is analoog aan de database van feiten die Google de afgelopen jaren heeft opgebouwd, de zogenaamde Knowledge Graph, meldt de New Scientist.

Niets dan de 'waarheid'

Die database wordt dan uitgeroepen tot 'de waarheid', een meetlat voor de rest van het web. Vindt Google tijdens het indexeren veel statements die overeen komen met de Knowledge Graph, dan wordt die pagina betrouwbaar geacht en komt hoog in de resultaten. Zijn er veel vermeende onjuistheden, dan wordt de pagina naar beneden verbannen. De toekomst voor satirische websites is onzeker...

Lees ook: Google: van wegwijzer naar alwetend orakel