Apple heeft het ontwikkelteam achter de Android-software gevraagd om de G1-smartphone, geproduceerd door het Taiwanese HTC, niet te voorzien van multi-touchtechnologie. Gebruikers kunnen daarmee hun toestel bedienen met meerdere vingers tegelijk op het scherm. De iPhone 3G heeft deze technologie, maar bij de G1 werkt dat momenteel niet.

Kán wel

De G1, van HTC en Google, is wel in staat om met meerdere drukken tegelijk het scherm te besturen. In een demonstratie is duidelijk te zien hoe een gebruiker met meerdere klikken tegelijk het scherm bedient. Maar de technologie is niet verder doorgevoerd in de telefoon, die sinds eind vorige maand in Nederland verkrijgbaar is.

Volgens een medewerker van het Android-team, die zijn verhaal anoniem deed tegen de blogsite Venturebeat, wil Google de goede relatie met Apple in stand houden. Google levert bijvoorbeeld een aantal applicaties zoals Google Earth aan de iPhone. Daarnaast zit Google-ceo Eric Schmidt in de raad van bestuur van Apple.

Juridische dreiging

De anonieme Android-ontwikkelaar vertelt dat er ook angst is voor een juridische strijd tussen de twee bedrijven. Dat heeft er volgens hem voor gezorgd hebben dat Google gehoor heeft gegeven aan het verzoek van Apple. Die maker van de iPhone bezit namelijk een grote hoeveelheid patenten. Eind vorige maand heeft Apple bijvoorbeeld een belangrijk patent op touchscreentechnologie toegewezen gekregen.

Die patenten op touch-technologie kunnen een aanleiding zijn voor Apple om een rechtszaak te beginnen tegen een andere maker van smartphones, Palm. De nieuwe smartphone van Palm, de Pre, bevat namelijk wel multi-touch technologie.

Intel en netbooks

Tot slot claimt de Android-insider ook dat Intel en Google dicht bij een deal zijn om de Android-software op netbooks te krijgen. De processorproducent werkt zelf aan een slanke Linux-variant voor netbooks. Een alpha-versie van dat Moblin is onlangs uitgebracht.