Google is gisteren gestart met het uitrollen van bewerkmogelijkheden voor Google Docs op mobiele apparaten. Dat laat het bedrijf in een blogpost weten. Voorlopig kunnen alleen gebruikers van apparaten met Android (versie 2.2) of iPhone, iPod Touch en iPad (iOS versie 3.0 of hoger) gebruik maken van die optie. Vergeleken met andere officesuites voor die platforms mist Google Docs nogal wat features.

Nieuw document

Mobiele gebruikers van de clouddienst kunnen namelijk alleen de tekst in een document of spreadsheet aanpassen en bullets toevoegen. Veelgebruikte dingen als het aanpassen van lettertypes, tekst dikgedrukt of cursief zetten, het toevoegen van afbeeldingen of links in een tekst of zelfs het aanmaken van een nieuw document is niet mogelijk met de mobiele editie van Google Docs.

Afgaande op het promotiefilmpje dat de zoekgigant voor de mobiele versie van Docs heeft gemaakt, hebben die beperkingen vooral met gemak te maken. Zo zijn gebruikers die een document onderweg bewerken er zeker van dat hun lettertype altijd gelijk blijft. Google lijkt zich daarnaast vooral te richten op mensen die eenvoudige dingen zoals een taken- of boodschappenlijstje of memo’s willen bewerken.

Spraakherkenning

Voor toestellen met Android heeft Google wel een noviteit in de aanbieding: Het is met die apparaten namelijk mogelijk om tekst toe te voegen met behulp van spraakherkenning. iPad-gebruikers kunnen behalve de, lichte, mobiele versie ook nog steeds gebruik blijven maken van de desktopversie van Google Docs. Daarin zijn op dat apparaat wel alle mogelijkheden aanwezig.