Verschillende Google-medewerkers hebben de afgelopen maand ontdekt dat een team binnen het bedrijf werkt voor de custom Chrome browser die binnen het bedrijf wordt gebruikt. Deze software zou alle computers doorzoeken en in de gaten houden. Als er meer dan 10 kamers tegelijk worden geboekt of meer dan 100 mensen deelnemen aan een evenement, slaat de tool alarm.

Die medewerkers die anoniem wensen te blijven hebben aan de bel getrokken en contact opgenomen met Bloomberg. Deze tool zou "een poging van het management zijn om onmiddellijk te weten te komen over nieuwe demonstraties van werknemers."

Google wordt de laatste tijd geplaagd door demonstraties en andere acties van medewerkers over “kwaadaardige projecten” waaronder de gecensureerde Chinese zoekmachine, een samenwerkingsverband met het Pentagon en seksuele intimidatie. In Zurich heeft het bedrijf onder andere geprobeerd een event, opgezet door medewerkers, over werknemersrechten en de vorming van een vakbond de kop in te drukken.

Anti-spam

Een woordvoerder van Google heeft een Bloomberg laten weten dat het om een groot misverstand gaat. De tool is in het leven geroepen om spam (in de vorm van grote hoeveelheden agenda-items) tegen te gaan. Er wordt geen persoonlijke informatie verzameld en blokkeert het gebruik van de agenda niet.

"Deze beweringen over de werking en het doel van deze tool zijn categorisch onjuist. Dit is een pop-up herinnering die mensen vraagt om op hun hoede te zijn voor het automatisch toevoegen van een vergadering aan de agenda's van grote aantallen werknemers.”

De tool wordt eind deze maand uitgerold en kan niet worden verwijderd.