Android-fabrikanten betalen Google niet voor het voorinstalleren van een bundel cruciale Google apps, zoals The Guardian in januari incorrect meldde. Het is eerder omgekeerd. Ten minste, als de OEM-partner zelf machtig genoeg is. Zo betaalde Google Samsung maandelijks een onbekend bedrag voor een pakket Google apps op Galaxy-toestellen, maar kreeg HTC geen rooie cent van Mountain View.

Dat blijkt uit nadere bestudering van twee geheime "Mobile Application Distribution Agreement" (MADA) contracten die, waarschijnlijk abusievelijk, zijn geopenbaard in de rechtszaak tussen Oracle en Google.

Google betaalt Samsung voor voorinstallatie van cruciale apps. In het contract met HTC ontbreekt deze clausule.

Uit de documenten blijkt voorts dat Google partners een waslijst aan contractuele verplichtingen oplegt, waarvan Microsoft klaagt dat het machtsmisbruik is; de Europese Commissie onderzoekt de kwestie.

Slikken of stikken

Zo kan een Android-OEM kan niet kiezen voor alleen Google Play of de YouTube-app, het is stikken of slikken voor het hele pakket van ruim 10 apps, waaronder Gmail, Calendar, Maps, de zoekapp (inclusief Voice Search) én Google's geolocatiedienst (op basis van gsm- en wifi-signalen). Die laatste twee dienen bovendien default te zijn en de zoekapp móet op de homescreen van het toestel staan.

Deze 'wurgcontracten' maken het voor concurrenten zoals Bing en Skyhook onmogelijk om een voet tussen de deur te krijgen op Android, klaagt Microsoft. Een Android-toestel zonder Play Store of YouTube is immers geen reële optie voor fabrikanten en operators en dus slikken ze Google's voorwaarden: 'prominente' voorinstallatie van een heel pakket aan Google-diensten.

De gelekte contracten liepen van januari 2011 tot eind 2012. Het is niet bekend hoe recente MADA-contracten eruit zien en of Google nog steeds Samsung (en mogelijk andere OEM's) betaalt. Webwereld heeft vragen uitstaan bij Google.

Achtergrond: Hoe Google zijn ijzeren greep op Android vergroot