Google zal 11 houders van videopatenten royalties betalen voor het gebruik van videocodec VP8, dat de basis vormt voor videostandaard WebM. In ruil daarvoor zal patentgroep MPEG LA de vorming van een zogenaamde 'patentpool' staken. Was er zo'n club gekomen dan had iedereen die VP8 gebruikt moeten betalen, nu heeft het Google het voor andere gebruikers, zoals browsermakers, afgekocht. Ook mag het de licentie gebruiken in de volgende generatie, VP9.

Oorlog om videocodecs

Hiermee is een jarenlange koude oorlog op het gebied van gepatenteerde videotechniek voorbij. Google openbaarde in 2010 VP8, kort na de overname van ON2, als open source alternatief voor het gesloten maar populaire H.264. Volgens Google was VP8 gedekt door de patenten van ON2, maar MPEG LA meende van niet en riep bedrijven op om patentclaims tegen VP8 te verzamelen in een 'pool'.

VP8 wordt ondersteund door Chrome, Firefox en Opera en andere software zoals Skype, maar is tot nog toe niet door het front van H.264 gebroken. Ironisch genoeg gebruikt Google op een ander patentfront zelf H.264-octrooien, afkomstig van Motorola, tegen Apple en Microsoft. Motorola is namelijk nooit toegetreden tot de H.264-patentpool binnen MPEG LA.