In februari lekte al uit dat Google zijn aandacht had gevestigd op Oost-Groningen. In het nieuwe datacenter zullen zo'n vijf tot tien mensen gaan werken. Hoeveel servers Google in Groningen gaat plaatsen, wil het uit concurrentieoverwegingen niet zeggen, zo meldt de Volkskrant .

Het complex in de Eemshaven ondersteunt duurzame energiebronnen als zon, wind, waterkracht en biogas. Google onderzoekt nog hoe die bronnen ingezet kunnen worden. Het jaarlijkse verbruik van het datacenter zou volgens het Alkmaarse Eko Hosting gelijk zijn aan dat van tachtig duizend huishoudens.

Beleidsmanager van Google John Steinback verklaarde tegenover het dagblad dat het bedrijf aan het eind van dit jaar klimaatneutraal wil zijn. Het groene datacenter in de Eemshaven draagt daar aan bij, maar dat is niet de enige reden dat de zoekgigant voor Groningen kiest. "Er lopen stevige glasvezelverbindingen naar Londen, Amsterdam en Hamburg, waar zich groter internetknooppunten bevinden", aldus de Nederlandse Google-ingenieur Douwe Osinga.