Google en Twitter hebben de handen ineen geslagen zodat Egyptenaren die verslag willen doen aan de buitenwereld toch Twitter kunnen bereiken. Via drie internationale nummers kunnen ze voicemails inspreken. Die worden vervolgens gepubliceerd door SayNow, een sociale voicedienst die onlangs door Google werd overgenomen.

Van elk bericht verschijnt ook een link op het Twitter-account @speak2tweet, automatisch met hashtag #egypt ervoor. Als er vanuit een ander land wordt gebeld, verschijnt trouwens de hashtag van dat land ervoor. De instructies en de meeste ingesproken berichten zijn in het Arabisch.

Miljoen mensenmars

Intussen loopt Caïro vol met tienduizenden demonstranten. Vandaag moet het voorlopig hoogtepunt van de protesten worden met een Mars van een Miljoen door de hoofdstad heen. Uit voorzorg heeft het regime de internetblokkade nog verder aangescherpt. Gisteren ging ook de laatste provider op zwart. De grootste isp’s Link Egypt, Vodafone/Raya, Telecom Egypt and Etisalat Misr zijn al sinds donderdag afgesneden van de buitenwereld.

Fax, radio, satelliet

Egyptenaren trachten via inbellen, faxen, satelliettverbinding en de kortegolfradio contact te houden met elkaar en de buitenwereld. De mobiele netwerken waren afgelopen weekend weer operationeel, maar zullen naar verwachting de komende uren weer uit de lucht worden gehaald.