Google Editions zal in de eerste helft van 2010 van start gaan met tussen de 400.000 en 600.000 e-books, naast de 1 miljoen rechtenvrije boeken die Google al aanbiedt. Dit zijn titels van uitgevers met via Google al samenwerkt. Het internetbedrijf kondigde de plannen aan op de Frankfurter Buchmesse.

Tom Turvey, Google's director of strategic partnerships, zei op de bekende boekenbeurs dat uitgevers 63 procent van de inkomsten ontvangen. De rest is voor Google zelf.

Google Checkout

Lezers kunnen de e-books kopen vanaf elk apparaat met een webbrowser: van pc's tot smartphones. Na aankoop kan het e-book volgens Google ook zonder internetverbing gelezen worden. Betaling geschiedt via Google Checkout.

Concurrenten als Amazon en Barnes & Noble krijgen ook toegang tot de catalogus van Google Editions, hoewel Google de e-books wel zelf blijft hosten. Uitgevers vangen bij verkoop via andere retailers 45 procent van de opbrengst, de rest gaat naar de retailer. Google houdt daarbij nog een klein deel in als commissie.

Schikking Google Books

Google Editions bevat enkel gescande boeken die met toestemming van de rechthebbenden verkocht mogen worden. Als de bekritiseerde (ook buiten de VS) Google Books-schikking goedgekeurd wordt, zal Google Editions een veel groter aanbod hebben.

Sony, Amazon, Barnes & Novle

De eBook Store van Sony heeft een catalogus 100.000 titels, plus toegang tot de rechtenvrije boeken van Google. De Kindle Store heeft er meer dan 330.000, Barnes & Noble 700.000.

Veel aanbieders van e-books mikken op een specifieke e-reader, zoals Amazon met de eigen Kindle, of op een specifiek platform, zoals de drm van Adobe. Mede hierdoor is niet iedereen er al aan toe om het traditionele boek af te zweren.